"Походът на книгите" събира заедно българските спортни звезди

Най-добрите спортисти на България започват изяви с книга в ръка. От днес до 23 април изявени атлети ще четат любимите си произведения в детски градини и училища.

Граждани превърнаха входа си в библиотека (ВИДЕО)

Това е част от кампанията за насърчаване на четенето при децата, наречена „Походът на книгите“. Зад нея застават спортни звезди като Евгения Раданова, Нешка Робева, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова и Симона Пейчева.

Това е осмото издание на инициативата, която до този момент е успяла да достигне до близо 15 000 деца. Тя започва по традиция на 2 април - Международен ден на детската книга, който съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. Финалът на кампанията е на 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

"Малката кибритопродавачка" е една от любимите ми детски приказки. Може би я свързвам с това, че спортът ни е бил много труден. В тази приказка намирам нещо успоредно между художествената гимнастика и това едно малко момиченце да се справи с несгодите на живота", каза световната шампионка по художествена гимнастика Симона Пейчева.

Когато самата тя е малко момиченце, Симона прекарва 80% от времето си в тренировки. Но винаги успява да открадне минута за някоя и друга страница.

Сега тя и над 20 спортни звезди на България ще прекарат следващите седмици в четене на любимите си приказки пред най-малките читатели, за да им помогнат да заобичат книгите.

"За мен спортистите са едни от най-мотивиращите хора, така че те имат силата да мотивират младите, да мотивират децата да четат", заяви членът на УС на Асоциация "Българска книга" Галя Динкова.

"Двама от всеки пет възрастни българи и двама от всеки пет 15-годишни са функционално неграмотни у нас. Това, естествено, създава много трудности във всяка сфера на социалния живот", каза Валентина Стоева от Фондация "Детски книги".

За световните шампионки разбрахме. Веднъж запалени по четенето, за 9-годишните момиченца, отворената книга се оказва най-прекият път от библиотеката до най-мечтаната дестинация. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.