Състоянието им се стабилизира

Две от трите деца, които бяха нахапани от ротвайлери в софийското село Железница, остават в болница, но състоянието им се стабилизира. Това обясниха за NOVA от Пирогов. Собствениците на кучетата твърдели пред разследващите, че животните са избягали от дома им в „Симеоново”. След инцидента стопаните бяха задържани за 24 часа.

Ротвайлерите били добре гледани и са регистрирани в общината, обясниха от „Екоравновесие”. Все още не е ясно защо са нападнали трите деца и техния дядо. От началото на годината столичният инспекторат е проверил около 300 собственика на домашни любимци, по жалби на граждани. Съставени са 9 акта за административно нарушение и 30 глоби с фиш.

Отговорни ли са стопаните на кучетата, нападнали децата в Железница?

Децата си вървяха спокойно и изведнъж се нахвърлиха. Оттам нататък, ето ги резултатите. Това е най-малкото, което съм получил аз”, казва Сашо, дятото на децата, показвайки раните си.

„Кучетата са добре гледани, няма признаци да е извършвано насилие над тях., така че кучетата са в добро общо състояние”, заяви Веселин Асенов, директор на „Екоравновесие”.

Тези кучета са регистрирани през 2017 г. След регистрацията контролът е изцяло отговорност на стопаните, особено в случаите на сериозни породи като ротвайлер, изискващи по-грамотно отношение за отглеждането”, каза гл. инспектор Тихомир Пърлев от Столичен инспекторат. Той допълни, че породата е със специфичен темперамент и в много държави била на особен режим на отглеждане.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.