Затоплящото време по Великденските празници доведе до наводнения

Повече от 1500 души бяха евакуирани в Източна Канада заради наводнения. Над 600 военнослужещи бяха мобилизирани, за да помогнат на засегнатите хора, съобщиха канадските власти, цитирани от АФП и БГНЕС. Затоплящото време по Великденските празници доведе до наводнения, дължащи се на обилните дъждове и топенето на снега от Онтарио до Южен Квебек и Ню Брънзуик.

Властите, които първоначално се страхуваха от повторение на катастрофалното наводнение през 2017 г. в Квебек, най-тежкото от половин век насам, в неделя изразиха умерен оптимизъм. "Ние сме оптимисти за предстоящите дни," каза говорителят на Гражданска защита Ерик Хоуде за АФП.

Трима алпинисти са загинали в Канада заради лавина

"Ще има значителни наводнения, но като цяло те не са на нивото на 2017 г., с изключение на някои области като езерото Сен Пиер на река Св. Лорънс в Квебек“, добави той. "Голямата разлика от 2017 г. е нивото на подготовка на общините и гражданите."

През последните няколко дни в засегнатите райони са мобилизирали доброволци и са разпределени стотици хиляди торби с пясък, за да бъдат издигнати бариери и да бъдат предпазени къщите в застрашени райони.

Най-засегнатите райони са около Отава и на юг от Квебек, където са евакуирани близо 800 души. Повече от 1 200 домове бяха засегнати от наводненията в Квебек в неделя.

Провинциалните правителства на Квебек и Ню Брънзуик поискаха подкрепления от военните за справяне с бедствието.

Ледниците се топят много по-бързо, отколкото се очакваше

Около 200 войници бяха мобилизирани в Квебек в събота и близо 400 други край Отава, в Лавал на север от Монреал и в Троа-Ривиер между Монреал и Квебек Сити.

В събота наводнението взе първата си жертва в община Понтиак, западно от Отава: 70-годишен мъж, който не е видял, че мост бил отнесен и паднал с автомобила си в реката. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.