Преработена версия на доклада от около 450 страници беше публикувана миналата седмица

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че Конгресът "не може да го отстрани" поради констатациите на доклада на Мълър относно намесата на Русия в изборите и опитите му да попречи на разследването. Това съобщи БГНЕС.

"Само тежки престъпления могат да доведат до импийчмънт. Няма никакви мои престъпления (без тайни споразумения, без възпрепятстване на разследването), така че не може да има импийчмънт“, написа Тръмп в Туитър.

Тръмп: Някои твърдения в доклада на Мълър са пълни глупости

„Демократите са извършили престъпленията, а не вашият републикански президент.“ Преработена версия на доклада от около 450 страници на Робърт Мълър беше публикувана миналата седмица след две години интензивни разследвания.

Докладът потвърди, че руските агенти са се опитали да се намесят в изборите през 2016 г., за да помогнат на Тръмп да победи кандидата на демократите Хилъри Клинтън, включително чрез хакване на имейл акаунти. Той също така установи, че кампанията на Тръмп се възползва от въздействието върху Клинтън, но не е действала за постигане на сговор с руснаците.

Мълър: Няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

По време на разследването Тръмп многократно се е опитвал да попречи на работата на Мълър, се казва в доклада. Мълър каза, че не може да се произнесе по един или друг начин по въпроса дали Тръмп е извършил престъплението възпрепятстване на правосъдието.

Демократите, които контролират долната камара на Конгреса, досега най-често се въздържат от призиви за процедури за импийчмънт. Въпреки това мощните комисии на Камарата на представителите планират да продължат по-нататък със скандала и настояват да им бъде даден целият доклад на Мълър, без частите, които понастоящем са блокирани за достъп поради съображения за сигурност или юридически причини.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.