При взривовете загинаха най-малко 290 души

Религиозни и световни лидери осъдиха серията взривове в Шри Ланка, които убиха най-малко 290 души в неделя, включително десетки чужденци, предаде БГНЕС. Япония също потвърди, че и неин гражданин е сред убитите от бомбите, които разтърсиха хотели и църкви, които провеждат Великденски служби.

Папа Франциск изрази своята тъга поради нападенията по време на традиционното си великденско обръщение във Ватикана.

"Искам да изразя своята любяща близост с християнската общност, нападната, докато е била на молитва, и на всички жертви на такова жестоко насилие," каза той.

Католическата църква в Йерусалим казал в предхождащо изявление: "Молим се за душите на жертвите и искаме бързо възстановяване на пострадалите, и да помолим Бог да вдъхнови терористите да се покаят за убийствата и заплахите си."

Месец след като десетки мюсюлмани бяха убити при стрелба в две джамии в Крайстчърч, премиерът на Нова Зеландия Ясинда Ардърн описа атаката на Шри Ланка като "опустошителна".

„Нова Зеландия осъжда всички терористични актове и нашата решимост само се укрепи от нападението на наша земя на 15 март.

МВнР: 20 българи има в Шри Ланка, всички са невредими след атентатите

"Да се види нападение в Шри Ланка, докато хората са в църкви и хотели, е опустошително."

"Не мога да си представя човешко същество, което да вземе на прицел мирните в деня на техния празник", пише шейх Ахмед ал-Тайеб, великият имам на Ал-Азхар, най-голямата египетска религиозна институция на сунитския свят.

"Извратената склонност на тези терористи противоречи на ученията на всички религии."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа: "Искрени съболезнования от народа на САЩ на народа на Шри Ланка за ужасните терористични атаки срещу църкви и хотели. Ние сме готови да помогнем!"

"Този вид терористична атака никога не може да бъде толериран. Аз категорично го осъждам", заяви японският премиер Шиндзо Абе.

Премиерът на Австралия Скот Морисън заяви : "Нашето сърце е с тези християни и всички тези невинни, които са били заклани днес при този ужасен терористичен атентат."

"Решително осъждаме ужасяващата терористична атака в Шри Ланка на Великден, в резултат на която се стигна до загубата на ценни животи и стотици ранени", пише лидерът на Пакистан Имран Хан. Нарендра Моди, лидерът на Индия, осъди "серийните терористични атаки" в изявление на правителството, в което се казва, че "атаките са още едно мрачно напомняне за най-сериозното предизвикателство, пред което е изправено цялото човечество от тероризма в нашия регион и целия свят".

Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази "ужаса и тъгата" по време на взривовете, а ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че атаките са отбелязали "истински тъжен ден за страната и за света".

Нов взрив край най-големия град в Шри Ланка

"Ние категорично осъждаме тези отвратителни действия",написа в Twitter френският президент Еманюел Макрон.

В Париж светлините на Айфеловата кула загаснаха в знак на почит към жертвите.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в изявление, публикувано в Twitter, че "религиозната омраза и нетолерантността, които се показаха по такъв ужасен начин днес, не трябва да печелят".

"Актовете на насилие срещу църкви и хотели в Шри Ланка наистина са ужасяващи", пише британският премиер Тереза Мей.

"Бих искал да потвърдя, че Русия е била и остава надежден партньор на Шри Ланка в борбата срещу заплахата от международен тероризъм", заяви президентът Владимир Путин в изявление на Кремъл."Очаквам, че ръководителите и извършителите на такова отвратително и цинично престъпление, извършено по време на великденските празници, ще получат наказанието, което заслужават."

Открити са 87 бомбени детонатора в Шри Ланка

"Премиерът Бенямин Нетаняху изразява от името на гражданите на Израел дълбокия шок от убийствените атаки срещу невинни цивилни в Шри Ланка", се казва в изявление на правителството.

"Израел е готов да помогне на властите в Шри Ланка в този труден момент. Целият свят трябва да се обедини в борбата срещу бича на терора."

"Ужасно натъжен съм от терористични атаки срещу поклонници на Шри Ланка по време на Великден", пише в Twitter иранският външен министър Джавад Зариф. "Тероризмът е глобална заплаха без религия: тя трябва да бъде осъдена и срещу нея трябва да се изправим в световен мащаб."

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.