Те са изпратили искане до Върховната касационна прокуратура да проследи как се водят следствените действия по случая

Главният прокурор да поеме разследването на катастрофата с Лютви Местан. За това настояват близките на загиналото при тежката катастрофа шестмесечно бебе. Те са изпратили искане до Върховната касационна прокуратура да проследи как се водят следствените действия по случая, тъй като имат опасения, че разследването няма да е обективно и могат да се прикрият важни факти.

„Имало е видимост. Той не е спрял на стопа, минал е директно на средата на пътя и така е станало произшествието. Местан е виновен, той не знае закона, щом не е спрял на знака. Като се огледаш наляво надясно – всичко се вижда”, коментира дядото на починалото бебе Джавдет Сали.

Върнаха шофьорската книжка на Лютви Местан

Версията на лидера на ДОСТ за инцидента е друга. „Подадох ляв мигач, спрях на стопа, видях, че няма кола нито отляво, нито отдясно, навлязох в дясното платно в посока Кърджали. Ударът беше челен, а мога да бъда ударен челно, само ако вече съм заел позиция в дясното платно”, каза той.

Близките на почерненото семейство са гневни. Те не доумяват защо съдът връща шофьорската книжка на Лютви Местан след инцидент със загинало дете. Според тях има опасност разследването да бъде опорочено заради политическия статут на лидера на ДОСТ.

Лютви Местан е задържан заради катастрофата, в която загина 6-месечно бебе (ВИДЕО)

Според близки на семейството, Лютви Местан не е оказал помощ, не е слязъл от колата си и половин час е стоял в нея, докато дойдат полицаите. „Ако беше спрял нямаше да се случи такова нещо. Има добра видимост, можеше да се спре, да се помогне и всичко можеше. Ако беше спрял, това нямаше да се случи”, каза Ергюн Мюмюн, близък на семейството.

Заради погребението на бебето, в понеделник от болницата са били изписани майката и другото пострадало дете, което е било в колата. Сега близките настояват за справедлив процес. 

„Притесняваме се, че може всичко да се потули. Той има пари, има мощ и ще ги подкупи. Вярваме на държавата. Страх ни е от богатите”, заяви Ергюн Мюмюн.

NOVA потърси за коментар Лютви Местан, но той отказа да говори по темата до започването на делото. Междувременно стана ясно, че е поискал от магистратите да отменят наложената му парична гаранция от 10 000 лева и забраната да напуска страната, но жалбата му бе отхвърлена от Окръжния съд в Кърджали. А от прокуратурата съобщиха, че ще преценят дали да поискат отново от съда в Кърджали да бъде отнета шофьорската книжка на Лютви Местан.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.