Повече от половината данъчни декларации за доходите на физическите лица са подадени по интернет

Още няколко часа до края на данъчната кампания. Ако не сте подали декларацията до НАП, до полунощ може да го направите онлайн. Трябва, обаче, да имате сканирани всички документи и специален ПИК код.

Времето никога не стига за пълна отчетност пред данъчните. В последния ден по закон, през най-натоварения офис на НАП в страната, са минали над хиляда души.

Стоян Славков живее и работи в Лондон. Там плаща и осигуровките си. „Както повечето българи и аз в последния момент успях да си подам документите. Моят казус е този, че се осигурявам в чужбина и дефакто трябва да си отпиша здравните осигуровки от България, за да могат да влязат в сила тези от чужбина”, коментира той.

С какво може да ни изненада данъчната кампания?

От сутринта е по гишетата, но заради сложността на казуса си. Иначе не се оплаквал. Пред данъчните вече са се отчели и милионерите - най-богатите са декларирали доходи над 10 милиона лева. Имало обаче и декларации за дребни хонорари от по няколко лева. Тази година, за пръв път в историята на НАП електронните декларации са повече от хартиените. А подаването им става със специален код. „Човек трябва да посети офис на НАП, произволно избран, не е задължително по постоянен адрес, снабдява се с ПИК и от там нататък вече може да се раздели с хартията завинаги”, обясни говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Данъчната кампания на НАП започва на 10 януари

Тези, които още не са разделени с хартията, можеха да подадат документите си и по пощата. Глобите за неподадена въобще данъчна декларация е до 500 лева. А до 1000 лева ще бъдат санкционирани хората, изпратили към НАП неверни данни. Догодина за пръв път НАП ще попълни предварително във формуляра всичко, което вече знае за доходите на човека - да е лесно. И да поощри още онлайн подаването.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: