Акцията на водоема е била по сигнал на разхождащи се рибари

Близо 40 метра бракониерски мрежи са извадили доброволци на Централната рибно-опазваща организация /ЦРОО/ от водите на язовир Красноселци. Акцията на водоема край едноименното омуртажко село е била по сигнал на разхождащи се рибари, разказа за БТА Шенол Хасанов, ръководител от екипа доброволци - клон Ястребино.

Експерти предупреждават: 1 милион видове са застрашени от изчезване

Мрежите са изгорени. Извадената от тях риба от вида костур и шаран е върната обратно във водата. "За съжаление, бракониерите успяха да избягат. Видяхме единствено автомобила им", каза Шасанов. По думите му язовирът е чист и хубав, има и риба в него, затова е предпочитан от рибарите.

Превоз на един тон риба без документи е установила полицията в Джебел

Доброволците от ЦРОО клон "Ястребино" наблюдават основно четири язовира, разположени на територията на общините Омуртаг и Антоново: водоемите край Царевци, Красноселци, Омуртаг и най-големия - Ястребино. При обходите им става ясно, че забраната за риболов не се спазва, липсват и санкции от страна на ИАРА. "В язовир "Ястребино" процедират така - влизат с лодки с мотива, че ще ловят щука, която е разрешена. На практика обаче, се лови бяла риба, която не се връща обратно във водата", коментира Шенол Хасанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.