Сезирали сме КЕВР и прокуратурата, каза председателят на АИКБ

"Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция". Това каза в ефира на "Здравей, България" председателят на АИКБ Васил Велев от името на работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността. Вчера те излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Работодателските организации с писмо до премиера заради цените на тока

Васил Велев съобщи, че по казуса са сезирани КЕВР и прокуратурата. „За да проверят защо се получава тази ситуация и къде отива, на кой се дават тези поръчки след това за балансираща енергия, която е 2,5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв., по 500 лв. за мегаватчас, чрез ЕСО и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ „Варна” и Ковачки", обясни той.

РЕКОРД: Два дни в България плащаме най-скъпия ток за промишлеността

Работодателите искат не само оставката на ръководството на НЕК, но и преструктурирането на компанията.

„НЕК е и обществен доставчик, и производител, и търговец. НЕК има няколко ;лиценза. Трябва да се раздели по лицензи това дружество, за да има здраво взаимодействие на пазарни принципи. Вътре се омесва всичко и в мътната вода се лови риба”, заяви Велев.

Според работодателите умишлено се създава дефицит на електроенергия. „На 7 май имаше нормално и адекватно предлагане и нормална цена на тока. След това количеството енергия, която НЕК предложи на пазара ден напред беше три пъти по-малко и цените изхвърчаха. В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегаватчас, а всички около нас са на 44”, каза Велев.

РЕКОРД: Два дни в България плащаме най-скъпия ток за промишлеността

„При един такъв дефицит се изземват стотици хиляди, милиони даже, за един ден от хората, защото като се плати скъп ток, се плащат по-малки заплати, или се вдигат цените и хората плащат по-скъпи стоки. Чрез НЕК, ЕСО се дават тези пари в последствие на американски централи, ТЕЦ „Варна”, Ковачки, защото за следващия ден се създава дефицит, дебаланс. При дебаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена”, обясни той.

Според председателя на АИКБ причината е, че България не може да търгува ток в рамките на деня. „Всички около нас могат да правят търговия в рамките на деня, но ние не. Сърбите и румънците търгуват в рамките на деня и затова при тях няма такива разминавания”, каза той.

„Не можем да повярваме,че това е от некадърност, защото и така да е, е крайно време да се променят нещата”, добави Васил Велев.

От началото на седмицата леярна фабрика „Подем” в Стара Загора работи на загуба заради високите цени на тока. Това обяви ръководителят на предприятието Славин Янакиев.

„Основният въпрос е защо точно в този период, когато държавата консумира много малка енергийна мощност се стига до тези увеличения на цените. Защо умишлено се намалят мощностите а държавния и на частните електроцентрали, за да се получи изкуствен недостиг, защо го прави НЕК това нещо и най-тревожното е, че тази борса, която се нарича „Ден напред” за търговия  електроенергия, която може така грубо да се влияе върху цените и предлаганите количества, се нарича свободен пазар”, каза той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.