Премиерът е приел оставката

Седма оставка в кабинета „Борисов” 3. Земеделският министър Румен Порожанов напуска правителството заради скандала с къщите за гости. Посочената от Порожанов причина е „атаката срещу него” да не пречи на работата на правителството.

Премиерът прие оставката и предлага на поста да се завърне Десислава Танева.

Правителството предложи Десислава Танева за земеделски министър

Пет дни след като земеделският министър обяви, че  е готов да хвърли оставката си, ако премиерът му я поиска, тя вече е факт. Той я е депозирал пред премиера Бойко Борисов. А в мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. И още - в съобщение до медиите Порожанов обяви, че е положил всички усилия работата в едно от най-големите министерства да върви успешно.

Скандалите около него през последните седмици бяха много. Единият от тях, заради който започна и прокурорска проверка, беше този за къщите за гости, построени с евросредства.

Порожанов: Ако премиерът прецени, подавам оставка

Проблемите за министъра в оставка Румен Порожанов започнаха със скандал с къща за гости в Юндола, на чийто сайт беше обявен номерът на заместник-директора на ДФ „Земеделие” – Иванка Багдатова -Мизова. И преди дни беше поискано тя да освободи поста си във Фонда. Сега, вместо нея си тръгва министърът на земеделието.

„Това, което ускори подаването на оставката, е, че след като ясно, се разпоредих за заместник-шефа на Фонд „Земеделие” , чийто телефон беше на един от сайтовете за къща за гости, да бъде отстранен, се оказа, че към днешна дата е на работа. Така че, който иска да си пази някого, аз ясно още на конференцията, ако си спомняте, казах, компромис не правим към никого”, заяви премиерът Борисов.

Порожанов с молба до КПКОНПИ за публикуване на декларацията му за 2017 г.

Преди 10 дни прокуратурата започна проверка на всички къщи за гости, в които са вложени европари. Ще бъде проверяван и Порожанов, който по това време е оглавявал фонд „Земеделие”.

„Всеки, сойто си е позволил да злоупотреби, ще му се вземат парите и ще му се търси наказателна отговорност. Така че данъкоплатецът няма да пострада от тази работа”, заяви Борисов.

 „Ние проверяваме всички, които имат отношение към тези програми за къщи за гости”, заяви още на 3 май  зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Фонд „Земеделие” си е свършил абсолютно работата”, заяви също на 3 май Порожанов.

КПКОНПИ е установила несъответствие в имуществената декларация на Порожанов

Готовност да се раздели си с поста си, земеделският министър обяви още преди дни. Тогава от имотната му декларация стана ясно, че през 2004 година е купил апартамент от 240 квадрата на цена от малко над 54 000 лева. По-късно се оказа, че част от  декларацията, която е свързана с имотното състояние на жена му не е публикувана, а антикорупционната комисия е открила несъответствие.

„В момента, в който прецени премиерът, че смята, че по някакъв начин политически влияя, по един или друг начин, ще подам оставка”, заяви на 9 май Румен Порожанов.

С днешна дата Порожанов сам прецени, че не иска атаките срещу него да пречат на кабинета, затова подава оставка.

Преди дни земеделският министър беше разпитан и като свидетел срещу алкохолния бос Миню Стайков. Обвинението е, че Стайков източвал европари  чрез поставени лица по земеделски програми, докато начело на фонда е бил Румен Порожанов.

Опозицията също реагира на рокадата.

„Мисля, че едните министри са назначени от Борисов, а другите са му подадени от други хора и няма контрол над тях. Смятам, че има обвързаност с Делян Пеевски”, заяви Корнелия Нинова.

От ДПС отказаха коментар на тези думи на лидера на БСП.

Междувременно премиерът вече обяви кой ще смени Поражанов в министерския стол.  

„Желаещи все още за министри има. Не се притеснявайте”, заяви Борисов.

Предложението, което премиерът вече внесе - земеделското ведомство да оглави бившият земеделски министър Десислава Танева.

Рокадата в земеделското министерство ще бъде гласувана още в сряда в парламента като първа точка от дневния ред.

Това е осмата оставка от началото на скандалите с апартаменти и имоти на хора от властта. Преди земеделския министър с постовете си се разделиха Цецка Цачева, Цветан Цветанов, Делян Добрев, няколко заместник–министри и един заместник-областен управител.

А статистиката за кабинета „Борисов” 3 показва, че Порожанов е седмият министър, който се разделя с поста си. Първата рокада беше в здравното министерство. Три оставки бяха хвърлени след катастрофата край Своге - в МВР, в транспортното и в строителното министерство. След това от кабинета си отиде  вицепремиерът Валери Симеонов. Шестата оставка беше на Цецка Цачева.

В това правителство има и два случая на подадените, но неприети от премиера оставки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.