Полицията ще следи за опасни шофьори и за зрелостници, нарушаващи правилата

Засилени мерки за сигурност заради абитуриентските балове. Полицията ще следи за опасни шофьори и за зрелостници, които нарушават правилата.

Забранено за абитуриентите ще бъде да се събират около Александър Невски. Против са светия синод и столичната община заради предишни събирания пред храма с оркестри и алкохол.  Заради изборите, в училищата с балове на 25-ти и 26-ти май ще е забранено събирането в дворовете. Едно от засегнатите учебни заведения е столичното 51-во училище. 

„От културния дом ще ги изпратим. Подготвили сме си и там музика”, споделя директорът на училището, Асен Александров.

 „Нямам проблем с това да сме на друго място”, каза от своя страна зрелостникът Георги Сизов.

Няма да забраняват алкохола на изборите в София заради баловете

От „Пътна полиция” обясниха, че тази година няма да има патрулни коли, които да предвождат автомобилите на завършващите средното си образование. Опитът им показвал, че присъствието им не притеснява шофьорите. Въпреки това полицаите ще следят за спазването на правилата за движение по пътищата.

„Ще има патрули, които ще бъдат моторизирани, мото патрули, така и колеги от Охранителна полиция ще ползваме, където при нужда ще се намесват, за да накъсват или да превеждат колоната, за да не пречи на всички участници в движението. Тази година патрулни коли пред колоните със зрелостници няма да има”, каза Любомир Костадинов, СДВР.

По думите му практиката показвала, че ефектът е почти нулев. „Водачите на тези автомобили въобще не се съобразяват със знаците на пилотиращите колеги, правят си каквото си знаят по кръстовищата, и нещата стават много по-проблемни”, добави той.

„Там, където има колони от абитуриенти, те ще бъдат подпомагани. Изключват се светофарни уредби там, където има такива. При необходимост органите на „Пътна полиция” със съдействието на „Охранителна полиция” ще подпомогнат”, обясни Мария Ботева от „Пътна полиция”.

Ако отново абитуриентите излизат от прозорците на колите, не слагат колани или каски ги чакат глоби - те започват от 50 лева. "Дори и в момента на предвижването да не бъдат тези водачи спрени това може да последва по-късно”, съобщи Ботева.

Кои са най-предпочитаните песни от абитуриентите?

"Няма да има проблем по отношение на събирането на учениците на определените за това места. Същевременно ще подходим гъвкаво", допълни главен инспектор Георги Георгиев от Националната полиция.

От пожарната обясниха, че на територията на цялата страна са проверени 634 обекта, като основното внимание е обърнато на условията за успешна евакуация от тях в случай на пожар. Съответно са връчени 34 броя предписания и са съставени 5 акта за административни нарушения на управителите им.

Най-много балове ще има в дните между 24 и 26 май.

Сезонът на баловете започна

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.