То може да бъде сформирано в рамките на три месеца с участието на всички судански сили

В Судан може да бъде сформирано гражданско правителство в рамките на три месеца с участието на всички судански сили, заяви заместник-председателят на преходния военен съвет Мохамед  Хамдан, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

"Готови сме да сформираме цивилно правителство в рамките на три месеца, а движението" Сили за свобода и промяна "ще бъде част от него," каза Хамдан.

Той също така подчерта, че военният съвет няма да спира преговорите с гражданските сили, а напротив, смята, че всеки, който желае, трябва да вземе участие в диалога. "Ние ще предадем Судан само в сигурни ръце", подчерта военачалникът.

Шефът на военния съвет в Судан се срещна с президента на Египет

Опозицията призова "да започне стачка във вторник в частни и обществени организации и компании и тя да продължи два дни, като хората излязат на улиците в столицата и провинцията“.

В Судан се състоя военен преврат на 11 април, който последва четиримесечни обществени протести. Президентът Ал-Башир беше отстранен от власт и по-късно затворен. Преходният военен съвет, сформиран от армията, пое контрола над управлението в страната и обяви намерението си да прехвърли ръководството на гражданско управление в рамките на две години. Въпреки това, народните протести не отшумяха. Протестиращите изискват незабавното създаване на граждански управителен орган и прехвърлянето на всички правомощия върху него.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.