Вижте какви са откритията при разкопките в крепостта "Калето" в Свищов

Следи от Граф Дракула край Свищов. Археологът Николай Овчаров се похвали с уникални находки в средновековната крепост „Калето”. Според него откритите артефакти свидетелстват за обсадата на Влад Цепеш, известен като Дракула, през 15 век и доказват неговото пребиваване в крепостта. Археологът показва находките си за пръв път за зрителите на "Здравей, България".

Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигнаха у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Историята на свищовската крепост е много дълга. Това, която зрителите виждат, е една представителна извадка. Имаме частично запазен надпис от 4-ти век, от римския период. Преминаваме през българския период, 13-14-ти век, когато е било построено това укрепление, с монети на Иван Александър, на Иван Шишман, на византийски императори”, обясни Николай Овчаров.

Сред находките има и гравюри от османския период, които са от началото на 19-ти век.

Египтоложка твърди, че е открила непозната кралица, властвала преди Тутанкамон

„Интересният момент е, че от османския период намерихме гюлета. Радваме се на тези малки гюленца, защото те са от кулеврини. Това са най-ранните оръдия, които са характерни до 15-16-ти век. Това е точно времето на Влад Цепеш. Няма никакво съмнение, че тези малки гюленца са свързани с обсадата от 1461 г.”, посочи още Овчаров.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.