Той е обвиняем по две дела в Северна Македония и получи дипломатическо убежище в Унгария

Оставката на бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски като депутат бе внесена в парламента на Северна Македонияа в сряда 5 юни. Очаква се депутатите да я обсъдят в понеделник и да решат дали ще бъде включена в дневния ред на заседанието във вторник. За вторник вече има включена друга точка - отнемането на мандата му като депутат. Груевски е обвиняем по две дела в Северна Македония и получи дипломатическо убежище в Унгария, съобщава БГНЕС.

Председателят на македонския парламент Талат Джафери, заяви пред МИА, че оставката е постигната с нотариален акт и с подходящи печати, потвърждаващи, че това е лично изявление на Груевски.

Груевски проговори: Избягах през Албания

„Прилага се на 5 юни. Тя написана на унгарски език и когато бъде преведена, ще бъде изпратена до депутатите”, каза Джафери.

Оставката, както съобщава, ще бъде преразгледана в понеделник за съгласуване и ще вземе предвид разпоредбите на Правилника за дейността и Конституцията, отнасящи се до оставката на член на Парламента, както и факта, че парламентът вече разглежда подходящата процедура за отмяна на мандата му.

Груевски се сдоби с нов 30-дневен арест

Ако Джафери и координаторите на парламентарните групи решат в понеделник да приемат оставката на Груевски, изпратена чрез нотариален акт като лично изявление, тя ще бъде в дневния ред в заседанието, насрочено за вторник, 11 юни.

Джафери казва, че както опозицията, така и управляващото мнозинство трябва да бъдат консултирани как да се процедира, защото това е случай, за който в законодателството на страната няма конкретни разпоредби и закони.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.