Според някои информацията е непълна и на места представя фактите изкривено

Скандал с новите учебници по история, в които за първи път ще представят подробно тоталитарния режим в България. Досега на този период се отделяше само един урок. Инициаторите на идеята обвиниха авторите на новите пособия, че информацията е непълна и на места, дори представяла фактите изкривено.

На проблемите с историята първо да погледнем с малко математика. Днешните десетокласници са родени 14 години след края на режима. 

Пробойните в знанията за този период трябва да бъдат запълнени с новите учебници. Журналистът Христо Христов държи в ръцете си петте варианта на новите учебници. На пет различни издателства.

Комунизмът влиза в учебната програма

"Тодор Живков е описан като човека, който през цялото време се е грижил за благосъстоянието на народа. През 1962 г. закрива лагерите за принудителен труд. Това е изключително невярно, защото лагерите са отворени отново в Белене 85-та", каза Христов.

Неточности журналистът открива по отношение на Възродителния процес. А също и за жертвите на режима. На мемориала в тяхна памет са изписани имената на 8200 души.

Учебниците са предложени от авторските колективи, минали са оценка в Министерството на образованието, а после – в някои училища и сега предстои образователният министър окончателно да ги одобри.

"Това не е математика и в нея няма едно плюс едно, което е равно на две. Tук става сблъсък на историческа интерпретация и колкото по-близо е времето, толкова по-силен е политическият елемент. Министерството е атакувано и от двете страни за начина, по който се предават тези моменти. Различните авторски колективи, следвайки собствените си политически възгледи отразяват едно или друго нещо", заяви заместник-министърът на образованието Петър Николов. 

От министерството признаха, че са установили някои пропуски, които са препоръчали на издателствата да поправят. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.