Извършват се претърсвания и изземвания в различни части на страната

Повече от 17 души са задържани при специализираната операция срещу най-голямата до момента организирана престъпна група за трафик на мигранти. Това заяви на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БРИФИНГА В ГАЛЕРИЯТА

"Това е група, която се е занимавала с трафика на територията на България – хората са или български граждани, или постоянно пребиваващи в България граждани на Ирак и Афганистан, или кандидат-бежанци. Те са се занимавали с трафик на мигранти към Западна Европа основно от Афганистан. Т.е. групата е част от международен канал – набират се хора от Афганистан, минават през Иран, през Турция и нашите ги посрещат на границата с Турция, след което се настаняват в района на Свиленград. Друга част от групата ги посреща, отвежда ги до София и ги настанява в ромските махали „Орландовци“ и „Факултета“. След това мигрантите напускали страната, преминавайки през сръбската граница. Заплащането се е получавало през определени лица, а не кеш. Задържано е и това лице, което в България е осигурявало финансирането за конкретната услуга“, обясни Гешев.

СНИМКИ ОТ ЕДНО ОТ МЕСТАТА, НА КОИТО СЕ Е ПРОВЕЛА АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Гешев посочи, че начинът на плащане на целия канал за трафик на мигранти е бил различен, но става дума за десетки хиляди евро. „Не мога да кажа българската част от канала колко е взимала, но са поне по няколко хиляди евро на човек“, обясни той. Заместник-главният прокурор заяви, че към този момент няма доказателства, че собствениците на домовете, в които са били настанявани мигрантите, са били част от схемата. Иван Гешев поясни, че каналът е имал възможност да поема огромен брой от хора – стотици души месечно. „За първи път виждаме толкова сложна, голяма и мащабна организация в България. Тя обхваща всички – от хазяи, до хора, които осъществяват транспорт, през хора, които посрещат, и хора, които координират. Това е едно голямо завършено търговско дружество за трафик на мигранти, което е незаконна дейност“, каза Гешев. Той посочи, че мигрантите са били извеждани през сръбската граница, но не през КПП. 

Гешев не се ангажира с точно финансово измерение на "услугата". "Ставало дума за няколко хиляди лева на човек. Проверява се дали местата, в които са настанявани бежанците, са известни като такива за настаняване на мигранти", обясни заместник-главният прокурор.

По думите му чрез схемата през страната са преминавали стотици хора месечно. „Подпомагат се такива групи от държавни служители. Тази дейност е много високодоходна", коментира още той.

Има данни, че гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти, добави Гешев. Зам.-главният прокурор обясни, че има много случаи в Специализираната прокуратура на групи, които засягат само гранични полицаи. „Аз се сещам поне за 4 досъдебни производства на гранични полицаи, занимаващи се точно с това – осигуряване на логистика за преминаване през границата с Турция примерно. Мисля, че има и 1-2 групи на сръбската граница. Така че това е неизбежна част от натиска на парите – тази дейност е високо доходоносна, плащат се много пари в Афганистан, за да можеш да стигнеш до Западна Европа. И логично е, когато има голям финансов натиск да се поддадат някои държавни служители и някъде да има корупционни престъпления“, обясни Гешев. 

Както вече ви информирахме, тази сутрин Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС стартираха действия по разследването на на групата. В София и селища в Ямболско и Бургаско се извършват претърсвания, изземвания, разпити на свидетели.

Доживотен затвор за трима българи и афганистанец в Унгария

Действията са продължение на мащабната операция „Халифакс“ на полицейските и съдебни служби в Европа през 2017 г. За участието си тогава прокурори от Специализираната прокуратра и ВКП, както и служител на ГДБОП бяха наградени от главния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов.

Задържаха двама чужденци за трафик на иракски граждани

Хората във "Факултета" твърдят, че нито са чули, нито са видели какво се е случило сутринта. По време на акцията имало прострелян и човек, който се бил наранил сам, като се порязал. От Спешна помощ казаха за NOVA, че такъв сигнал за ранен мъж е имало рано сутринта в 6:02ч., който бил откаран в болница.

В "Модерно преградие" има засилено полицейско присъствие, където сутринта е имало акция. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.