Вторият по големина френски град се бори със замърсяването от промишлеността и корабоплаването

Вторият по големина френски град и основен туристически център Марсилия временно забрани плуването на няколко плажа поради опасенията от замърсяване, предаде БГНЕС. Седем от 21-те плажа в града са издигнали лилаво знаме, което означава, че къпането е забранено от началото на месеца, в дните, когато инспекциите по хигиена показват високи нива на фекални вещества.

Марсилия е туристически център, привличащ пет милиона посетители годишно, благодарение на средиземноморското си крайбрежие и слънчевия климат. Вторият по големина град във Франция се бори със замърсяването от промишлеността и корабоплаването.

Как да се предпазим от инциденти на плажа?

"Това е най-вече причинено от проблеми със санитарните условия, но има и все по-голям брой лодки, които изхвърлят отпадъците си, преди да влязат в пристанището", казва Сара Хатими, ръководител на програмата за качество на водата в групата за околна среда Surfrider Foundation Europe.

Забраните за плуване не са нещо ново в Марсилия. Миналата година властите наложиха 153 забрани на фона на опасенията от скок на замърсяване след обилни валежи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.