Българският бизнес вече ще може да изнася свободно на китайския пазар селскостопанска продукция

Българският бизнес вече ще може да изнася свободно на китайския пазар селскостопанска продукция. Досега рестрикции по процедурата за износ затрудняваха производителите у нас. След срещата на президента Румен Радев и неговия колега Си Дзинпин, тази процедура ще бъде облекчена.

В Китай можете да намерите българско кисело мляко, но българските производители са имали редица трудности , които сега отпадат.

„Нашата селскостопанска продукция има изключително много трудности и е ограничена до китайския пазар. В рамките на една минута, този проблем беше решен. Всичко това е дадено на тяхната Агенция за митниците и е качено на техния сайт”, обясни президентът Румен Радев.

По данни на НСИ , износът на стоки от България към трети страни е увеличен с 13,4%. Сред основните търговски партньори на България е Китай.

България и Китай с обща декларация за стратегическо партньорство

Президентът Румен Радев е на официална визита в Китай

„Аз съм готов да говоря и работя и с българското правителство, и с общините, и с бизнеса, за да наваксаме загубеното историческо време. Други държави вече привлякоха милиарди инвестиции и отвориха хиляди работни места”, подчерта Радев. 

Днес Радев се срещна и с кмета на Шанхай- високотехнологичен град с модерна инфраструктура.

„Ако сравним с това, което постигаме ние в България, като ремонт на булеварди, ще видим, че има много какво да се поучим. Надявам се да получим едно много добро сътрудничество специално в тази област”, посочи президентът.

Румен Радев покани държавните предприятия на Китай да инвестират в България

Радев очаква скоро да има и отговор и за откриването на пряка авиолиния Пекин-София и на китайски банков клон у нас.  Ще се работи за откриването на българо – китайски технологичен център у нас.

В петък е последният ден от визитата на президента Радев в Китай. Във фокуса ще бъде поставен туризмът. Посещенията на китайски туристи у нас бележат осезаем ръст в периода януари – май 2019 г. -  с над 27% китайски туристи в сравнение със същия период за 2018 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.