Алпинистът изкачи Гашербрум 1

Алпинистът Атанас Скатов изкачи на връх Гашербрум 1 ( 8080 м). Това е вторият покорен от него осемхилядник за тази година след успешното му изкачване на вр. Канчендзьонга (8586м.) на 15 май. 

Гашербрум I (наричан още Скритият връх заради отдалечеността си или K5) е единадесетият по височина връх на Земята. Намира се на границата между Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум в планината Каракорум, район в Хималаите.

ТРЕСКА ЗА "ЕВЕРЕСТ": Защо се получават задръствания към върха?

Атаката на върха започнала в четвъртък на в 15.27 ч. българско време и продължила 15 часа. В 06.34 ч. се получило съобщение от СПОТ устройството на Скатов с текст “ На върха съм!”.

"Изкачването беше трудно, в условия на много силен вятър. Аз съм много изморен, тъй като последните 5 дни съм спал едва по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги разстояния в условия на разреден въздух. Много се чудех дали да тръгна, след като не съм спал и нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията, но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре. Дадох всичко от себе си и отново тествах силата на духа и физическите си сили. Радвам се, че успях!”, споделил Скатов по сателитния си телефон. Скатов разказва, че е изкачил Гашербрум 1 едно с помощта на допълнителен кислород, но не и с помощта на шерп.

Това е осмият осемхилядник на Атанас Скатов като част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.