Южната ни съседка се възстановява след бедствието

Нов циклон се очаква да премине над Гърция в началото на другата  седмица. В България времето се разваля още от този следобед. на места се очакват интензивни валежи, но не и градушки. Лятото ще се завърне едва след средата на другата седмицата. Климатолозите от години предупреждават, че аномалиите във времето се дължат на глобалното затопляне. Средногодишните температури на планетата постепенно се увеличават.

Собствениците на разрушени заведения работят денонощно, за да ги възстановят. Апокалиптичните гледки вече са рядкост.

Гръцката държава вчера реши да отпусне 500 000 евро първоначална помощ за възстановяване на районите, които пострадаха от бедствието. С тях общините трябва да се справят с инфраструктурните промени. Възстановено е и електричеството. Има съвсем малки райони, които все още са без ток.

СЛЕД БЕДСТВИЕТО: Гърция възстановява щетите, очакват се нови бури през уикенда (ОБЗОР)

Тази вечер и утре се очаква през региона да премине атмосферно смущение. Не се очакват обаче катаклизми. Във вторник през Халкидики ще премине циклон. Тогава са възможни екстремни явления.

Каква е причината за климатичните аномалии? Отговорът дава в предаването „Събуди се” Генади Кондарев от сдружение  „За Земята”.  „Това е една тенденция, която продължава десетилетия. Дълго време хората говориха за глобалното затопляне. Изразът на това нещо са объркани климатични системи, които се отразяват в такива екстремни климатични явления. Това, което ще наблюдаваме, са температурни екстреуми. Може би климатът ще се измести и ще стане по-субтропичен. Може би ще наблюдаваме и рязко прескачане на сезоните. Предстои едно огромно предизвикателство пред цялото човечество„Нещо, което навремето са наричали "Буря на века", вече се случва пет пъти по-често - веднъж на 2- години и всичко, което наблюдаваме като климатични бедствия, всъщност е в проценти усилено. виждате, сезоните се изместват малко във времето - да кажем есента, малко по-продължително времето е по-суха и топла отколкото се очакваше преди, а в същото време лятото не настъпва тогава, когато бяхме свикнали с него”, коментира той.

СЛЕД БУРЯТА: Продължава разчистването на щетите в района на Халкидики (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Някои от най-тежките прогнози за бъдещето включват заради промените в климата да загубим дъждовните гори в Амазонка. Включват и възможността да в следващите десетилетия загубим и кораловите рифове като екосистеми на планетата в океаните”, обясни Кондарев.

Деси Цонева за стихията в Гърция: Беше ужасяващо

Още по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.