Мярката е насочена срещу нелегалното упражняване на професиите, без правоспособност и срещу злоупотребите

Към регулираните професии вече ще се числят и тези на екскурзоводите и планинските водачи.  Изискването е на Европейската комисия. Мярката е насочена срещу нелегалното упражняване на професиите, без правоспособност  и срещу злоупотребите. Ще доведе ли тя до качествени промени?

Пътувал в много държави по света сега кипърецът Панайотис опознава България.

„Винаги трябва да има екскурзовод. Той е този,който ще ни заведе до местата, които си заслужава да видим, той ще ни разкаже и за историята. Затова и гидът е много важен”, обясни Панайотис Евгенидо, турист от Кипър.

Тази задача е поверена на екскурзоводката Иванка Шопова и оказва се никак не е лесна.

„Много приятели ми завиждат, че пътувам много и навсякъде , но за мен подготовката за всяка една група е подготовка като за държавен изпит”, споделя Иванка Шопова.

Ангелкова: Правят се масирани проверки на екскурзоводи

Изискванията към екскурзоводите далеч не се ограничават до владеенето на чужд език. Те трябва да имат отлични познания по история, да се преминали курс и да са се явили на изпит.

 „Ние сме лицето на България и трябва да се представяме на високо ниво”, категорична е Марина Йорданова от Асоциацията на екскурзоводите в България.

Сега професията на гидовете става още по-значима. По изискване на Европейската комисия тя вече ще е регулирана.

„Българското министерство на туризма дава гаранция за туристическата услуга, която се предоставя съобразена с нашето и европейското законодателство”, обясни Лиляна Арсова от ведомството.

Браншът приветства новината, но иска контролът да бъде по-строг.

„Навсякъде се тръби, че туризимът е много важен отрасъл и това е факт. Ние обаче ние имаме „малък” проблем и той е, че нямаме достатъчно контрол върху тези хора,които практикуват нелицензирано професията в България”, заяви Марина Йорданова.

Проверките, започнали в началото на лятото по Черноморието за нелицензирани гидове открили едва 5 нарушения.

„Основно са свързани с това, че се предоставя екскурзоводка беседа без това лице да е правоспособно и да е вписано в регистъра”, добавя Лиляна Арсова.

 От бранша са подготвили писмо до властите, в което настояват повече контролни органи да следят за злоупотреби в туризма.

Същият проблем срещат и квалифицираните планински водачи, чиято професия също ще бъде регулирана.

„Появяват се много нелегални хора. Те може и да са добри планинари, но нямат съответните лицензи, не са преминали съответните курсове. И респективно водейки хора в планината те излагат на опасност тези,които им се доверяват”, обясява Орлин Чачановски, планински водач и председател на асоциацията "Планини и хора".

Социалните мрежи се оказват най-краткия път до услугите на неправоспособните водачи.

В националния туристически регистър вписаните правоспособни екскурзоводи са малко над 1400, а планинските водачи около 280. А за да сте спокойни, че сте именно в техните ръце поискайте идентификационните карти, които имат всички лицензирани гидове.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.