От Община Дупница казват, че са сигнализирали за отпадъците още миналата година

Огромни щети на магистрала „Струма” след пожара, който избухна във вторник край Дупница. Пътят остава затворен поне до следващата сряда, защото не е безопасен за пътуващите върху него. Кой обаче е допуснал под магистралата да се съхраняват с години вторични суровини? Отговорът на този въпрос потърси Златина Зехирова.

Първото обвинение за липса на реакция дойде от Община Дупница - казват, че сигнализирали за отпадъците екоинспекцията и пътната агенция още миналата година. „Въпросните имоти след като са замърсени, ние сме уведомили РИОСВ за неправомерни действия на собственика и неслучайно са заведени тези съдебни спорове със собственика”, заяви Методи Чимев – кмет на Община Дупница.

Магистрала „Струма” остава затворена поне до другата седмица (ОБЗОР)

Екоинспекторите видели отпадъците под моста в края на май. Дали на собственика на фирмата два месеца срок да изчисти. В края на юли той ги уведомил, че му трябва още време. „Ние не сме извършили контролна проверка на извършеното предписание. Това го планирахме да го извършим в рамките на този период”, каза Пламен Ангелов – директор на РИОСВ – Перник.

От Пътното управление пък твърдят, че никой не ги е известил. „Не сме получавали такива многократни сигнали. Не смятам, че сме се забавили, но можеше да не се случват такива неща. Можеше да реагираме по-рано”, каза инж. Юлияна Божилова от Областно пътно управление – Кюстендил.

Сега, след като пожарът вече е факт, от екоминистерството ще глобят фирмата и ще й отнемат лиценза. Щели да припомнят и на общината, като собственик на терена, да почисти останалия боклук.

Пламъци обхванаха градското сметище край Свищов

„В случаите, когато има терен, който е общинска собственост, съгласно закона за управление на отпадъците, кметът на общината е длъжен да предприеме мерки и да освободи терена”, заяви още Пламен Ангелов.

Междувременно, собственикът на отпадъците твърди, че искал да ги даде за изгаряне в ТЕЦ „Бобов дол”. От екоинспекцията обаче са категорични, че много малка част от тях били подходящи за изгаряне. По-голяма част можело да бъдат рециклирани.

Докато магистрала „Струма” остава затворена, всички коли се пренасочват по стария път – Е-79. И в сряда това причини сериозни тапи. Очаква се трафикът да е особено тежък в края на седмицата, когато много хора тръгват на почивка или се прибират от ваканция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.