АПИ поиска прокуратурата да провери собственика на цеха, чийто отпадъци се запалиха до АМ "Струма"

Огромни щети на магистрала „Струма” след пожара, който избухна във вторник край Дупница. Пътят остава затворен поне до следващата сряда, защото не е безопасен за пътуващите върху него. 

Сметката за ремонта ще я плати собственикът на депото за вторични суровини, който ги е складирал там в нарушение на всички правила и които изгоряха, нарушавайки целостта на моста. Възможно е лицензът на фирмата му да бъде отнет. Прокуратурата вече е сезирана и също започна проверка за това кой е допуснал всичко това да се случи.

Огънят е компрометирал 13 от подпорните колони на съоръжението. Има щети и по двете платна за движение. Огледите започнаха още във вторник вечерта и продължиха през целия ден. 

Предстои ремонт на моста край Дупница, който беше увреден сериозно от пожара, избухнал във вторник. Агенция „Пътна инфраструктура“ поиска прокуратурата да провери собственика на предприятието за вторични суровини, чиито складирани отпадъци предизвикаха огненото бедствие.

„Още от късните вечерни часове във вторник, след потушаване на пожара, започнаха огледите на самото съоръжение. Те бяха извършени от специалисти от Института по пътища и мостове към АПИ, както и от проектантите и строителите на самото съоръжение”, заяви инж. Юлияна Божилова, директор на Областно пътно управление – Кюстендил.  

„Със специалистите коментирахме тяхното становище и резултатите от самия оглед. За момента движението няма да бъде възстановено. Има поражения по части от мостовата конструкция. Става въпрос за колони, греди, регели и отводнителни съоръжения. Пътната настилка няма поражения”, посочи още Божилова.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

„Към момента специалистите правят проучвания на колоните и гредите, за да се изяснят точните поражения. С цел безопасност на пътуващите пренасочваме движението между пътен възел "Дупница" и пътен възел "Бобошево" по Е-79. Участъците са указани с необходимата пътна сигнализация”, коментира тя.

Мостът, който пострада при пожара е част от лот 2 на магистралата. Строежът на тази част струваше общо над 358 милиона лева. Освен повечето от колоните на моста, огнената стихия е увредила греди и лагери на съоръжението, също и отводнителната инсталация. След случилото се от Агенция „Пътна инфраструктура” започват проверки в цялата страна за нерегламентирано използване на пространства като това.

АПИ дава на прокуратурата собственика на цеха, чийто отпадъци се запалиха до АМ "Струма"

От фирмата изпълнител във вторник заявиха, че съоръжението няма да се ползва, докато не бъде гарантирана сигурността му.

„Налага се да се направи ремонт. Дали ще правим хамути или само замазки, утре експертите ще кажат. Ремонтът трябва да е за сметка на този, който си е позволил да сложи тук такива горими материали”, каза Симеон Пешов, президент на фирмата изпълнител.

Собственикът на цеха Кольо Илиев във вторник вечерта обясни, че предприятието му съществува още преди отсечката от „Струма” да бъде построена. Новата магистрала обаче била проектирана да мине тъкмо през терена с вторичните суровини. И той продължил да ги трупа там. В сряда, обаче, смени версията. Твърди, че изгорелите отпадъци не били негови.

„Там, където огънят беше най-силен, горяха автомобилни гуми от разни сервизи, които са изхвърляни след когато ние не сме дошли тук. Твърдя, че това, което е горяло тук, не е от нашите вторични суровини, а от незаконно сметище”, каза Илиев.

Пожари бушуват на няколко места у нас, обявиха частично бедствено положение в Дупница

Собственикът на цеха Кольо Илиев във вторник вечерта обясни, че предприятието му съществува още преди отсечката от „Струма” да бъде построена. Новата магистрала обаче била проектирана да мине тъкмо през терена с вторичните суровини. И той продължил да ги трупа там. В сряда, обаче, смени версията. Твърди, че изгорелите отпадъци не били негови.

„Там, където огънят беше най-силен, горяха автомобилни гуми от разни сервизи, които са изхвърляни след когато ние не сме дошли тук. Твърдя, че това, което е горяло тук, не е от нашите вторични суровини, а от незаконно сметище”, каза Илиев.

Дали пожарът е бил умишлено предизвикан от автомобил от магистралата, както твърди собственикът на цеха, тепърва ще се установява. „Най-вероятно ще бъде извършена пожаротехническа експертиза, по време на която ще се отговори на този въпрос”, заяви Красимир Шотаров от ГД „Пожарна безопасност”.

„Това, което го има, ще го отстранят много бързо. И тези, които са го разрешили, ще си понесат отговорността. Има прокурори - да повдигат обвинения и да ги вкарват в затвора. Аз строя, няма да ходя и да ги пазя после, нали така?”, коментира премиерът Бойко Борисов.

И АПИ, и Община Дупница, и РИОСВ – Перник твърдят, че не било тяхна отговорност да премахнат вторичните суровини от пространството под магистралата.

Междувременно пожарът от склада направи изминалата нощ тежка за жителите на близкото село Блажиево. Освен срещу гъстия задушлив дим, те трябваше да се изправят и пред опасността от пожар в самото село. Огнеборците обаче се справиха със стихията.

Щетите тепърва ще се установяват. Частичното бедствено положение в Дупница ще остане в сила до полунощ.

Първото обвинение за липса на реакция дойде от Община Дупница - казват, че сигнализирали за отпадъците екоинспекцията и пътната агенция още миналата година.  „Въпросните имоти след като са замърсени, ние сме уведомили РИОСВ за неправомерни действия на собственика и неслучайно са заведени тези съдебни спорове със собственика”, заяви Методи Чимев – кмет на Община Дупница.

Екоинспекторите видели отпадъците под моста в края на май. Дали на собственика на фирмата два месеца срок да изчисти. В края на юли той ги уведомил, че му трябва още време.

„Ние не сме извършили контролна проверка на извършеното предписание. Това го планирахме да го извършим в рамките на този период”, каза Пламен Ангелов – директор на РИОСВ – Перник.

От Пътното управление пък твърдят, че никой не ги е известил. „Не сме получавали такива многократни сигнали. Не смятам, че сме се забавили, но можеше да не се случват такива неща. Можеше да реагираме по-рано”, каза инж. Юлияна Божилова от Областно пътно управление – Кюстендил.

Пламъци обхванаха градското сметище край Свищов

Сега, след като пожарът вече е факт, от екоминистерството ще глобят фирмата и ще й отнемат лиценза. Щели да припомнят и на общината, като собственик на терена, да почисти останалия боклук.

„В случаите, когато има терен, който е общинска собственост, съгласно закона за управление на отпадъците, кметът на общината е длъжен да предприеме мерки и да освободи терена”, заяви още Пламен Ангелов.

Междувременно, собственикът на отпадъците твърди, че искал да ги даде за изгаряне в ТЕЦ „Бобов дол”. От екоинспекцията обаче са категорични, че много малка част от тях били подходящи за изгаряне. По-голяма част можело да бъдат рециклирани.

Докато магистрала „Струма” остава затворена, всички коли се пренасочват по стария път – Е-79. И в сряда това причини сериозни тапи. Очаква се трафикът да е особено тежък в края на седмицата, когато много хора тръгват на почивка или се прибират от ваканция.

Репортери: Златина Зехирова, Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.