Отговорът дава проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Здравей, България"

40% ръст на неврологични усложненията от вируси отчитат през тази година от Националния център по заразни и празитни болести. Оттам предупреждават за ентеро-вирус, към който са особено уязвими децата.Той не протича с обичайните оплаквания и  вместо стомашно-черевния тракт  атакува мозъка. Затова и съветът на  специалистите е да обръщаме особено внимание на хигиената. 

Междувременно стана ясно, че състоянието на двамата пациенти със западнонилска треска у нас се подобрява. Експертите предупреждават, че симптомите й могат да се появят две седмици след ухапването от комар. „Първият случай е на 48-годишен мъж, който работи в Кипър. Две седмици се чувствал зле и се прибрал в Пазарджик. Това е третия случай на болестта в страната", съобщи в предаването "Здравей, България" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. 

Още двама души са заразени със западнонилска треска у нас

Той допълни, че другият случай е от София. Това е 41-годишен мъж. Настанен е в УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ”. Лекарите там са установили възпаление на малкия мозък. „Болестта при него е била в напреднат стадий. Мъжът вече започва да се подобрява. При млади здрави хора, когато има диагноза „западнонилска треска” обикновено прогнозата е добра. При възрастни хора над 65-годишна възраст и такива с имунен дефицит прогнозата е 15-20% смъртни случаи”, обясни проф. Кантарджиев.

Първи случай на западнонилска треска в България

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.