Заболяването е потвърдено

Първи случай на западнонилска треска в България за тази година. Заболяването е потвърдено при 60-годишна жена от Монтана, която е с възпаление на мозъка. Информацията съобщи за NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Заразената Диляна постъпва в монтанската болница със съмнение за мозъчен инсулт. Но и тя, и лекарите забелязали и ухапване от комар.

Колко е опасна западнонилската треска и какви са симптомите?

„Имаше едно зрънце зад ухото ми и още две по тялото”, сподели Диляна Георгиева.

„Тази жена не е напускала страната, не е ходила на екзотично места, работи като готвач. Преди 15 дни е получила световъртеж, висока температура и отпадналост", заяви директорът на РЗИ - Монтана Елена Борисова.

От петък жената е преведена от нервно отделение на монтанската болница в инфекциозно, където състоянието и се подобрява.

Срещу западнонилската треска няма ваксина. Заразата се предава чрез ухапване от комари. Хора не могат да се заразят помежду си.

„Трябва да има комар, който е пил кръв от болен човек в момента, когато заболяването е било активно при него, когато е имал температура. Такъв комар предава на друг човек заразата", поясни Тодор Кантарджиев.

80% от хората преболедуват болестта, без да разберат. Нямат симптоми и почти всички след това придобиват имунитет срещу нея. При останалите 20% инфекцията има силно изражение.

„Острата фаза на заболяването е свързано с дезориентация, главоболие, позиви за повръщане, безсъзнание. При децата често пъти е сомнолентност - детето спи няколко дни по 24 часа", поясни Тодор Кантарджиев.

СМЪРТ ОТ ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА: Почина мъж от Ямболско

Смъртността при хората, които са развили симптоми, е около 10%.

Миналата година от 15 доказани случаи на западнонилска треска у нас, двама са починали. Пикът на болестта у нас се очаква в края на месец август и началото на септември. В съседна Гърция вече има стотици доказани случаи на заболели. Превантивните мерки са извършване на дезинсекция в населените места, както и поставяне на мрежи у дома.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.