Загубите сред местното население щели да са по-големи

Учени от университета Куинс в Белфаст установиха, че идването на викингите в Ирландия е спасило местната цивилизация от бързо изчезване, предаде БТА.

По-рано се смяташе, че с годините населението на острова постепенно се увеличавало. Специалистите обаче използвали алгоритъм за преценка на броя на жителите му въз основа на археологически находки. Оказало се, че ако викинги не се бяха преселили в Ирландия, загубите сред местното население щели да са по-големи.

Откриха викингски дрехи с надпис „Аллах”

По мнението на учените, намалената численост на населението към 7 век може да е свързана с война, глад, чума или политическа криза. Викинги се заселили на острова през 10 век, по време на упадъка на местната цивилизация. Макар да били по-малобройни в сравнение с коренните жители, викингите увеличили популацията си. Резултатите от генетични изследвания навеждат на мисълта, че днес във вените на много ирландци тече кръвта на викинги. През месец май бе оповестено, че учени от университета в Упсала, Швеция, открили следи от ДНК на хора, които първи са се заселили в Скандинавия преди 10 000 години. Те били прародители на други скандинавски племена, включително на викингите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.