Тя е подготвена от руското посолство

Дипломатическо напрежение. Външното ни министерство изпрати остра позиция заради подготвяна от руското посолство изложба за 9 септември. 

Тя е озаглавена „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. От външното ведомство пишат, че без да отричат приноса на Съветския съюз в разгрома на нацизма, не бива да се забравя, че щиковете на съветската армия са донесли  „половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест и деформирано икономическо развитие”. 

Външното ни министерство уточнява, че няма никакво отношение към тази проява и съветват руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза. Потърсихме Руското посолство за коментар, засега такъв няма.

По-късно руското посолство в България изрази своята загриженост относно изявлението на Министерството на външните работи на България във връзка с изложбата.

„Изложбата, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще представим на 9 септември на уебсайта на нашия културен и информационен център, има за цел единствено да запознае българската общественост с архивни материали от руски хранилища. Много от тях бяха неизвестни или наскоро разсекретени. няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс или отделни политически сили, следователно, ние сме донякъде разочаровани, че прави официално изявление преди запознаването с експозицията", отбелязват от руското посолство в София. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.