Темата коментират Ваня Григорова от КТ „Подкрепа" и главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов

„През 2017 година направихме предложение минималната работна заплата за бъде 1 000 лева. И да, наистина толкова трябва да бъде минималната заплата, ако я сравняваме с европейската и с производителността на труда. Дали обаче ще има официално такова предложение, все още аз не бих могла да кажа, тъй като синдикатът няма решение”. Това коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа" в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Според нас производителността на труда има много слаба връзка с минималната работна заплата. Искането за обвързването на заплащането с производителността е искане на работодателските организации”, каза още тя.

КНСБ иска минималната работна заплата да не се облага с данък

„Не знам дали трябва или не трябва да има увеличение, но в икономиката е важно какво е възможно, а не какво ни се иска да бъде. В крайна сметка работодателите могат да създават работни места само там, където могат да създават повече стойност, отколкото плащат за всички разходи, включително и разходите за труд”, коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Според него е безспорен факт, че има натиск за увеличение на заплатите. „Той се случва независимо от това какво синдикатите искат или казват, че трябва или не трябва да се случи. В много голяма степен това е натискът на трудовата миграция в рамките на общия европейски пазар и фактът, че част от българските граждани имат алтернативата да работят в друга държава”, обясни още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.