Очаква се в 16:00 часа днес недоволни преподаватели да се съберат пред просветното ведомство

„Нямаме учителски протест, това са групи, които протестираха срещу Стратегията за детето - няколко учители, които никога не са ходили на обходи. Много жалко, че това беше подкрепено от опозицията, което прави акцията и политическа”. Това заяви в предаването „Здравей, България” образователният министър Красимир Вълчев.

Очаква се първият учебен ден да премине и под знака на протести. Учители се заканват да се съберат пред сградата на просветното ведомство в 16:00 часа. Недоволството е породено от новите промени, според които педагозите ще трябва да посещават по домовете отсъстващите ученици.

Започва новата учебна година

„Необходими са усилия. Имаме няколко изтървани поколения. Нямаме право да бъдем съучастници на поредното поколение неграмотни. Затова направихме механизма, който е базиран на обща работа на институциите”, коментира Вълчев.

Той обясни, че в момента в България има 90 000 учители.

„Опитваме се да водим диалог, опитваме се да бъдем разумни и балансирани в търсенето на решения. Затова и променихме постановлението заедно със синдикатите. По отношение на първоначалното записване на училище има 200 000 обхода, правят го и по отношение на ежедневната посещаемост”, заяви още Вълчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.