Спешна помощ са реагирали на 416 сигнала за изострени психични състояния и на 52 опита за самоубийство

С настъпването на есента - бум на  тревожните и депресивни състояния. От спешния телефон 112 регистрират рязък скок на сигналите за агресивни хора, както и на такива, които са склонни да посегнат на живота си. Само през летните месеци медиците от столичната Спешна помощ са реагирали на 416 сигнала за изострени психични състояния и на 52 опита за самоубийство. Традиционно обаче тези цифри се увеличават почти двойно през есента.

На 21 септември дежурните диспечери в Спешна помощ реагират на сигнал за въоръжен и буйстващ мъж в столичния квартал "Овча купел". "Както си стояхме на леглото, чухме около 5-6-7-8 изстрела. Не съм сигурен, но беше доста силно", каза очевидецът Данаил Колев.

Мъжът, който страда от биполярно разстройство, се барикадира за повече от 20 часа в апартамента си. Според началник смяната в Спешна помощ не е никак случайно, че това се случва точно на прага на астрономическата есен.

"Хората с по-лабилна нервна система, хората с различни психични заболявания, по-притеснителните и емоционални хора по време на смяната на сезоните, това влияе доста негативно на обостряне на техните състояния", каза д-р Делян Георгиев от ЦСМП-София.

Как се отразява лошото време на здравето ни? 

Според психиатрите през пролетта и есента рязко се увеличавали и хората, търсещи специализирана терапевтична помощ. "Тези пролетно-есенни обостряния може би се дължат точно на това, че едното навежда на мисълта, че нещо приключва, което ни навежда на смъртта, а другото е когато всичко се възражда, а ти се чувстваш зле и ти става още по-зле", каза още психиатърът Евгений Ганчев. 

Причината експертите виждат в това, че съвременните хора живеят на по-бързи темпове и с повече страхове, откогато и да е било. "Поради този индивидуален свят хората все повече имат чувството, че понеже те отговарят за себе си и трябва да правят някакви неща, и това се превръща все повече в едни тревожни състояния, в които изпадат", заяви Ганчев.

Последните данни на Световната здравна организация показват, че близо 15% от българите страдат от форма на депресия. А до 2020-та тя ще бъде най-често срещаното заболяване в световен мащаб. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.