Той беше принуден да изпрати писмо с такова искане до Европейския съвет

Великобритания официално поиска ново отлагане на Brexit. Премиерът Борис Джонсън беше принуден да изпрати писмо с такова искане до Европейския съвет.

"Пиша, за да уведомя Европейския съвет, че Великобритания иска допълнително отлагане (на срокове за Brexit - бел. ред.) ... Обединеното кралство предлага да удължи този период до 23 ч. (Местно време) на 31 януари 2020 г. Ако страните успеят да ратифицират споразумението (за напускане на ЕС) до от тази дата, срокът за Brexit ще приключи по-рано. Искрено ваш, министър-председател на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия.“, се казва в писмото.

УДАР ЗА БРИТАНСКИЯ ПРЕМИЕР: Парламентът гласува забавяне на решението за Brexit (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той демонстративно не го подписа и веднага след това изпрати второ, в което казва, че отлагането е безсмислено. До тази ситуация се стигна, след като депутатите в Лондон не гласуваха новата сделка за Brexit, постигната между Обединеното кралство и Европейския съюз. Вместо това - принудиха премиера да иска ново 3-месечно отлагане и отказаха да гласуват сделката, преди всички закони свързани с нея, да бъдат приети.

Десетки хиляди протестират в Лондон срещу Brexit (ВИДЕО+СНИМКИ)

Така вариантите остават три. Най-вероятният е отлагане за края на януари, ако 27-те от евросъюза се съгласят. Втората опция е Лондон скоропостижно да гласува законите и сделката. Остава и вариантът за Brexit без сделка на 31 октомври.

„Няма да преговарям с Европейския съюз за отлагане, нито пък този закон ме задължава да го правя. Ще кажа на нашите приятели това, което повтарям в 88-те дни, откакто поех поста: допълнително отлагане е лошо за нашата страна, лошо за Европейския съюз и лошо за демокрацията", заяви Борис Джонсън.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.