Огънят тръгна от електрическа печка на първия етаж и обхвана няколко от стаите

Спешен ремонт започва в общинското общежитие в Димитровград, което горя във вторник.

При пожара пострадаха трима души. Огънят тръгна от електрическа печка на първия етаж и обхвана няколко от стаите.

Благодарение на бързата намеса на охранителя и пожарникарите 23 души бяха изведени от сградата. Те са настанени в другото крило. Мъжът, от чиято стая започна пожарът, е настанен в психиатрична болница.

Когато огънят пламва около 4 часа във вторник, охранителят Дамян Колев първи забелязва пламъците и започва евакуация. „Беше много грозна гледката, има възрастни хора, има неподвижни, има и деца в сградата”, каза той.

Благодарение на него обгазените са само трима, а всички останали са спасени. „Инстинктивно действах, трябваше да ги изкарам, защото щяха да се задушат. Герой не се чувствам, просто си свърших съвестно работата и се радвам, че няма жертви”, допълни той.

 Дамян освен благодарности получи и награда.

 След разчистването на изгорелите стаи, вече е направена и оценка на щетите. „Ориентировъчната оценка е около 30 000 лева. Възложено е на инвестиционния отдел на общината да извърши проектосметна документация и да направи временен график за ремонтно-строителните работи и в последствие да се работи по този график”, каза Руси Вълев -Община Димитровград.

Всички хора от изгорялата част са настанени в други стаи. Огънят е тръгнал от електрическа печка, а с началото на отоплителния сезон от пожарната съветват уредите да не се оставят без наблюдение. „Да не се оставят без наблюдение, примерно когато легнат да спят и ако оставят самите печки включени, много трябва са внимава, защото това може да коства живота на тях и на семейството им”, каза Станимир Зафиров - ПБЗН – Димитровград.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.