В италианския град е обявено бедствено положение

Две жертви и бедствено положение във Венеция. Проливните дъждове повишиха нивото на водата в града с почти два метра. Венеция беше ударена и от торнадо. Залят от вода е и средновековният италиански град Матера.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: БГНЕС

Хаос и наводнени улици блокираха редица градове в Италия, включително и столицата Рим, но най-драматична е ситуацията във Венеция. Нивото на водата там е най-високото от 50 години насам, а ситуацията е критична, тъй като се очаква ново покачване в сряда през нощта. Властите обявиха извънредно положение и жълт код за голяма част от територията на Италия.

В ранните часове на деня нивото на водата във Венеция се повиши до метър и 87 сантиметра. Залети са сгради, магазини и площади, както и катедралата „Сан Марко”. Това е шестият път за последните 1200 години, в който символът на града е под вода. Църквата е понесла значителни щети, като криптата й е напълно наводнена и има опасения за щети по структурата на сградата. Въпреки това туристите продължават да пристигат в града-лагуна.

Мощни бури удариха Италия (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ветрове от север и юг се срещат на входа на пристанището, като натискат морето навътре към лагуната и увеличават вълната. Без тях вълната ще бъде 150-155 сантиметра, така че сега имаме 20 см повече. Морето потопи остров Палестрина - островът, който защитава Венеция. Къщите там са още под вода. Има две жертви на острова”, каза Луиджи Брунаро - кмет на Венеция.

След като осъмнаха под вода, венецианци се мобилизираха, обуха гумените ботуши и се заеха да разчистват и отстранят водата.

Видео: Ruptly

„Високото ниво на водата е голяма атракция за туристите, всички се забавляват, но в същото време е сериозен проблем за жителите на Венеция. Живея на приземния етаж и всеки път, когато се покачи нивото на водата, в къщата ни е мокро”, коментира Марко Дзамунан.

Кметът на Венеция обяви, че климатичните промени са виновни за случващото се в града и призна, че цената ще бъде висока.

Макар и не така драматично, залети бяха и улиците на Рим. Вечният град във вторник бе в хаос след като проливни дъждове заляха цели улици и тунели.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Рим на телефони: +39 06 3224640, +39 06 3224643, както и с генералното ни консулство в Милано на телефони: +39 02 84942941, +39 333 7826043. 

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.