Споровете за болничните продължават и в Народното събрание

Предложението на управляващите - първият ден от болничния да е за сметка на боледуващия, повиши градуса и в парламента. Днес опозиционните парламентарни групи изразиха своите позиции. Равносметката – и БСП, и ДПС няма да подкрепят идеята на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Политическата интрига чия е идеята предизвика напрежение между коалиционните партньори, което в крайна сметка, финансовият министър потуши.

Менда Стоянова: Правилото за болничните няма да важи при болно дете

"Това вчера е определено предложение на патриотите, защото, ако беше предложение на ГЕРБ и правителството, вие щяхте да го видите в бюджета при неговото внасяне от МС. Ние се съгласихме с тези мерки, макар че не са безспорни", каза Менда Стоянова от ГЕРБ.

БИЗНЕСЪТ: Ако се ограничат безобразията с болничните, ще имаме 1 млрд. БВП повече

“Естествено, че не сме го предлагали. Това е предложение на финансовия министър за болничните. Ако някой се срамува от това, което е предложил, той трябва да се обяснява. Ние предложихме вдигането на минималната пенсия в нашата програма, но няма предложение за болничните”, каза още Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти”.

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

"За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска",каза Ерол Мехмед от ДПС.

"Вие признавате безсилието на правителството да се справи със злоупотребите с болничните листове. Работиш, плащаш и когато се разболееш, не можеш да получиш обезщетението", заяви Корнелия Нинова от БСП.

 

 

"Много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби, тъй като подобна практика има 2/3 от европейските държави", заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Преди броени минути финансовият министър, след участие в парламентарния контрол, опроверга политическата интрига като заяви, че колегите му от ГЕРБ и „Обединени патриоти” не всички са присъствали на този съвет. Съответно коалицията била стабилна, а предложението е дошло и от ГЕРБ, и от „Обединени патриоти”. По отношение на обществения натиск, който се наблюдава по темата, ще бъде сформирана работна група за прецезиране на текстовете.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.