Те бяха приети по спешност за лечение в болницата в Ямбол в понеделник вечерта

Приетите преди три дни по спешност в инфекциозното отделение на ямболската болница "Св. Пантелеймон" 22 деца с хранително натравяне от село Хаджидимитрово днес ще бъдат изписани, съобщи за БТА директорът на болницата д-р Панайот Диманов.

Състоянието на децата е било много добро още вчера, но са оставени за наблюдение. "Вчера са станали ясни и резултатите от изследванията - наличие на стафилококус ауреус", допълни д-р Диманов.

Ясна е причината за хранителното натравяне на децата от Хаджидимитрово

Според директора на Регионалната здравна инспекция д-р Лиляна Генчева стафилококовото хранително отравяне може да бъде пренесено и от здрав човек и то върху част от храната, където при подходящи условия микроорганизмите може да се развият.

Какво е състоянието на децата, приети в болница със симптоми на хранително натравяне?

По случая се самосезира и Районната прокуратура в Ямбол, която възложи на ОД на МВР, Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция да извършат проверка по случая. Проверката трябва да завърши до десет дни. Разследването се усложнява от факта, че този ден кухненските работници не са отделили проби от храната, която се доставя в училището от фирма, с която общината е сключила договор.

20 деца в болница със симптоми на хранително натравяне

Децата от село Хаджидимитрово, община Тунджа, които учат в началното училище в съседното село Дражево, бяха приети по спешност за лечение в МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол в понеделник вечерта със симптоми за хранително отравяне.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.