Темата коментираха политолозите д-р Димитър Ганев и Слави Василев

"Никой не оспорва експертните качества на г-н Петков, той бе поканен като експерт в правителството в този ресор. Въпросът е, че когато е министър е преди политическо лице. По всичко личи, че той не успя да оправдае тези очаквания, а именно да изкомуникира тези напрежения". Това коментира в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" политологът д-р Димитър Ганев. 

Борисов поиска и прие оставката на Бисер Петков

По думите му сектора в последно време се натрупали редица напрежения. А оставката била в традиционния стил на премиера. "Това е традиционен стил на Бойко Борисов – там, където има напрежение, се действа рязко, с цел да се тушира то", допълни Ганев.

Според Слави Василев оставката на Петков няма да помогне за решаването на въпросите в социалната сфера. По думите му политическият опит на кандидата за нов социален министър Деница Сачева трябва да й влезе в употреба. „Ролята на един министър да комуникира правилно с обществото по проблемите, които са на дневен ред,  е също толкова важна, колкото и експертното му становище”, коментира политологът.

Красимир Велчев: Натрупване на напрежение в системата е довело до оставката на Петков

Василев смята, че президентът използва ситуацията с назначаването на новия главен прокурор като удобен момент, в който да се предложи на обществото широката тема за промяна на Конституцията.

Според д-р Димитър Ганев този въпрос е адекватен за времето си. Но в момента няма такова констуционно мнозинство за започване на тези промени. Това би могло да се случи в следващ парламент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook