Те могат да бъдат използвани за лечение на болести като Алцхаймер

Учени са изобретили изкуствени нервни клетки, проправяйки пътя към нови начини за възстановяване на човешкото тяло. Малките „мозъчни чипове“ се държат като истински и един ден биха могли да бъдат използвани за лечение на болести като Алцхаймер, предаде Агенция "Фокус".

Екип от Университета в Бат използва комбинация от математика, изчисления и дизайн на чипове, за да измисли начин да се копира във верига това, което нервните клетки (невроните) правят естествено.

Специалисти откриха, че нервните клетки се възстановяват

Учените са заинтересовани да възпроизведат невроните поради възможността, която се открива в лечението на заболяванията като Алцхаймер, при които невроните дегенерират или умират.
Създаването на изкуствени неврони, които да реагират на електрически сигнали от нервната система,е дългогодишна цел в медицината. Предизвикателствата включваха проектирането на веригите и намирането на параметрите, които да ги накарат да се държат като истински неврони.

Учените направиха копие на два вида неврони, включително на клетки от хипокампуса, област на мозъка, която играе ключова роля в паметта, и мозъчни клетки, които участват в контролът върху дишането.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.