Специално от Лапландия разказва Николай Василковски

17 дни преди Рождество - екип на NOVA е на гости Дядо Коледа. Как изглежда брадатият старец, от когото всички чакаме подаръци? Специално от Лапландия разказва Николай Василковски.

Познаваме Дядо Коледа като добрия старец, който всяка година носи подаръци. Отличава се с елените и шейната си. На други места по света обаче дядото има съвсем други имена и образи.

В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДА: Директно от мястото, където стават чудеса (ВИДЕО)

В миналото лапландците са вярвали, че мистичният коледен образ е зло същество, подобно на дявол с животинско тяло. През вековете този страшен получовек е приел образа на симпатичен дядо, който по празниците носи подаръци на послушните деца. В Лапландия обаче шейната му не лети, а обикаля от къща на къща.

„Съвсем скоро ще се видим. Затова помнете, че трябва да сте добри! Весела Коледа!”, казва добрият старец.

В Русия повелителят на празниците живее във величествен дворец на 1000 километра североизточно от Москва и носи името „Дед Мороз” или на български - Дядо Мраз. Облечен е в синьо-бяла премяна и се счита за вестител на зимата. Шейната с подаръците се носи в снега благодарение на тройка силни коне. За всяко дете срещата с Дядо Мраз в неговата резиденция е истински празник.

NOVA стигна до двореца на Дядо Коледа в Лапландия

В Япония дали децата слушат следи Хотей-ошо. Монах с голямо шкембе, червен сак с подаръци и очи на гърба, с които вижда пакостите на всеки непослушен малчуган.

Отброяваме дните до светлите празници. Все още не е късно да изпратите своето писмо и то да получи отговор. Очакваме копие от него в нашата рубрика „Моята новина”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.