Пълният размер на таксата остава 60 лева при пълен брой посещения

Става дума за сумата от 30 лева на месец, която родителите досега плащаха, макар и детето им да не е посещавало детската градина. Причината е окончателно решение на Върховния административен съд. Пълният размер на таксата остава 60 лева при пълен брой посещения.

След решението на съда Столичната община трябва вече да е уведомила директорите на детските градини в София за промяната.

След решението на съда абонаментната такса отпада окончателно и родителите ще плащат за толкова дни за колкото детето реално е ходило на детска градина.

През януари родителите ще плащат за посещенията на детето от месец декември, когато решението на съда вече е било излязло.

4-годишните деца ще ходят само на детска градина, не и училище

„Софтуерът е променен, така че абонаментната такса, която е отменена е решение на Върховния административен съд, няма да се заплаща от родителите, чиито деца не са посещавали детската градина”, казва Иванка Харбалиева - директор на детска градина "Брезичка".

Таксата от 30 лева, макар и детето да не ходи на детска градина, е въведена през 2010-та година и обжалвана едва през 2018-та. Не получихме информация каква сума е събрана от Столичната община обясниха обаче, че идеята преди 10 години е била на родители. Причината е, че имало деца, които са записани, но не ходят. В същото време в София традиционно има голям недостиг на места в детските градини.

„Целта на абонаментната такса беше да се дисциплинират родителите и да няма така наречените "запазени места". Тоест, когато детето е прието на детска градина, да се правят усилия, то да идва редовно на детска градина”, обяснява Иванка Харбалиева - директор на детска градина "Брезичка".

Съдът обаче е категоричен, че изискването на такъв абонамент противоречи с няколко закона. В правилник към един от тях е записано, че детето не плаща такса, когато не посещава детска градина. Според преподаватели обаче, дисциплиниращият ефект на абонаментната такса имал и положителна страна.

„Заявени са деца да присъстват, да речем 60 в детската градина за празничните дни, а присъстват 40. Тоест, предвиден е персонал, предвидена е храна, използват се помещания, които са със съответното обслужване - парно, ток, вода, а тези деца не идват. Така че може би е добре някой да поеме разхдоите за тези допълнителни обгрижвания, които не се състоят”, допълва Иванка Харбалиева - директор на детска градина "Брезичка".

И преди, и сега детските градини взимат предвид, ако детето е отсъствало по болест и може да предостави документи за това.