Темата коментира в Перник екоминистърът Емил Димитров

Нова пратка незаконен боклук от Италия стигна до България. На пристанището във Варна бяха задържани 25 контейнера със съмнителни отпадъци.

Прокуратурата вече обяви, че заместник-министър на екологията е разрешил влизането боклук от Апенините. Той беше открит край Плевен.

Прокуратурата: Имало е разрешение за вноса на боклук от Италия

25-те контейнера с боклук от Италия са пристигнали на пристанището през октомври миналата година. Сигналът обаче е постъпил на 16 януари от Агенция „Митници”. Като получател на товара е била посочена българска фирма със седалище в София с управител гражданин на Северна Македония. Има и двама съдружници от Италия.

„Тепърва се проверя дали тази фирма някъде е засичана при други търговски сделки, но към този момент няма такава информация”, заяви Даниел Пашов, директор на ОД МВР – Варна.

 

При задържането на отпадъците са открити  редица нередности.

„Тези отпадъци се различават от това, което е декларирано в митническите документи. Те е следвало да бъдат пластмаса и каучук, но вътре в самите бали бяха установени и различни други отпадъци като текстилни, стъклени и дървени. Не са във вида, в който законът изисква – а именно да бъдат вакуумирани и балирани”, заяви наблюдаващият прокурор Невена Илиева.

Откриха отпадъци с неустановен произход в Гълъбово

Задържани засега няма. От прокуратурата във Варна не изключиха възможност за реекспорт на отпадъците. А преди дни главният прокурор обяви че ще е безкомпромисен при доказване на престъпления от този вид.

А новият министър на околната среда и водите Емил Димитров, заяви че все още не е запознат в детайли с разследването около вноса на отпадъци от Италия. И не може да посочи кой е виновният зам.-министър, за който прокуратурата съобщи, че е дал съгласие за вноса на отпадъци.

Репортери: Ивелина Драгнева, Мартин Георгиев