Общата й маса превишавала тази на Слънцето 300 милиарда пъти

Американски астрофизици откриха необичайна гигантска галактика от зората на Вселената, в която звездите са спрели да се формират 1,3 милиарда години след Големия взрив, предаде БТА.

Съществуването на галактиката не се вписва в теорията за "смъртта" на галактиките, посочи в съобщение пресслужбата на университета на Калифорния в Ривърсайд.

"Още преди Вселената да навърши два милиарда години, галактика Екс Ем Ем-2599 е станала ултратежка след създаването на толкова много звезди, че общата й маса превишавала тази на Слънцето 300 милиарда пъти. Още по-удивително е, че тези звезди са възникнали през първия милиард години от съществуването на галактиката, след което Екс Ем Ем-2599 е престанала да създава нови звезди", каза астрофизикът Бенджамин Форест от университета.

Астрономи разкриха загадка, свързана с древна катастрофа в Млечния път

Дълго време учените смятат, че първите галактики във Вселената, за които се смята, че са възникнали от гравитационен колапс на гигантски облаци газ, са били с неголяма маса. През последните години в резултат на наблюденията на телескопите "Хъбъл" и АЛМА това разбиране е подложено на съмнения.

Засега учените не знаят защо звездите в гигантската галактика са спрели да се формират.