Колекцията на бизнесмена се проверява

Близо 10 години бизнесменът Васил Божков не е регистрирал нито един от античните предмети, които притежава, научи NOVA.

А от МВР съобщиха, че телефоните, открити за сигнали срещу бизнесмена буквално са прегрели през последните дни. А комисия ще търси пробойните  в закона, благодарение на които Божков е успял да създаде колекцията си.

Близо десетилетие заобикаляне на закона от страна на Васил Божков провокира  прокуратурата да разпореди проверка.

Министерството на културата проверява антиките в колекцията на Божков

„Проверката ще установи произхода, начина на придобиване, идентифицирането и придобиването на предметите, стопанисвани от Фондация "Тракия"’, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От фондацията заявиха за NOVA че имат документ за произхода на всеки предмет и са готови да го предоставят при поискване.

Министърът на културата Боил Банов беше категоричен - анализ е правен само на 212 предмета, които са регистрирани в частния музей на Божков. За други 2700 е направено искане, но не са каталогизирани.

Валят сигнали срещу Божков на телефоните на МВР и прокуратурата

„ Дава ги за регистрация. Така направиха тогава всички навремето, за да могат да си легализират колекциите. Отвориха им тогава един закон чрез подаване на документи, че ще го даде за анализ, ама не го дават”, заяви министър Банов.

Министерството има два месеца срок, за да извърши тази проверка.

„Фактически тези 2700 предмета, а те вероятно са и повече, не са част от колекцията на частния музей. Нашата работа е да установим ясно и категорично ситуацията - кое откъде е писано, какво е писано, отговаря ли на това, което пише”, обясни той.

Законът не посочва краен срок, в който процедурата да бъде завършена. Нито указва това задължително да се случи , напомни Банов.

Прокуратурата още превежда документите за екстрадиция на Васил Божков

От фондация "Тракия" изпратиха писмо до медиите, в което отново се оплакват от начина на изземване на артефактите. Щели да се оплачат и в ЮНЕСКО.

И докато експерти търсят как да запълнят дупките в закона, Васил Божков продължава да е в Обединените арабски емирства. А телефоните в МВР за жертви от престъпленията на Божков звънели непрекъснато, отчете силовият министър.

„Непрекъснато звънят хора, така че колегите ги анализират , проверяват. Телефоните са обявени в публичното пространство. Не бива да ви казвам, все пак хората, които се обаждат, трябва да запазим тяхната самоличност”, заяви Младен Маринов.

Документите с искането за екстрадиция на Васил Божков все още се превеждат на арабски. Забавянето идвало и от големия им обем, отчитат от държавното обвинение.