В къщата са намерени две чанти с капсулдетонатори

Дупница се размина на косъм от трагедията. Пожар горя в къща, в която са се съхранявали над 5 килограма взривни вещества. Незаконно вътре ги е складирал 76-годишен бивш военен. Той е задържан за 24 часа, а при пожара се е отървал без наранявания.

Бившият военен Никола Паунов започнал късно снощи да пронизва тишината в квартала с ъглошлайф. Докато режел винкели обаче подпалил дървата си за огрев, а оттам огънят тръгнал към помещенията, в които складирал детонатори и взривни материали.

При пристигането си пожарникарите са заварили мъжът да опитва да овладее пламъците с пластмасови шишета. Той обаче е премълчал и не е казал, че вътре има взривни материали.

Но и живота на много други хора. Защото в къщата на мъжа, тази сутрин специализираните служби откриха огромни количества експлозиви - над 200 детонатора и над 5 килограма взривни материали.

Голям пожар в Асеновград, изгоряха три коли и заведение

„Човекът до 82-ра година е бил военен в поделението в Самораново, от 82-ра до 90-та е бил в мините в Бобов дол като бомбаджия, така че от двата обекта, където е работил е имал възможност да се снабди. Следствието ще покаже тъй като детонаторите имат номера”, каза Борислав Динев, началник на РПУ – Дупница.

Взрив на газова бутилка вдигна на крак цял квартал в Русе (ВИДЕО+СНИМКИ)

Взрив на газова бутилка в Силистра, има ранени (ВИДЕО)

В квартала хората се страхуват от бившия военен. Защото се карал с всички за всичко.

Борислав Динев, началник на РПУ - Дупница: Не е е колекционер. Предполагам, че това се обуславя от народопсихологията на българина, традиционното така привързване към оръжията, нямам друго обяснение

Досега Никола Паунов е нарушавал закона веднъж - преди години е шофирал след употреба на алкохол.