Предприятието е затворено от четвъртък, а в него работят над 400 души

Напрежение в град Лъки . Жителите се вдигнаха на протест, за да бранят местната мина. Властите я сочат, като виновник за опасното замърсяване с цианиди в реките Юговска и Чепеларска. Близо 400 души, работещи в мините и техните семейства  остават с неясна съдба.

Стотици миньори, въоръжени с каски, знамена и тежка техника се вдигната на бунт и окупираха центъра на Лъки. Твърдят, че изнесените данни от Басейнова дирекция и екоинспекциите за многократно превишените стойности на цианидите са манипулирани.

„Независима лаборатория,която е вземала проби на 22-ри казва, че няма отклонения. Резултатите, пише навсякъде, няма отклонение от нормите и в един момент се тиражира, че има 20 пъти, 100 пъти надвишение на цианидите. Откъде са вземат пробите? Как се вземат? Как се получават тези разминавания?”, пита Йордан Куцев.

Миньорите се обявиха и в защита на управителя на дружеството и отговорника на хвостохранилището, задържани и обвинени от прокуратурата за умишлено изтичане на опасните вещества.

 

В Лъки живеят 2900 души. Няма семейство, което да не работи в предприятието. Ако то затвори, градът умира, разказва Бачно Калчев , който от 30-години работи в рудника. С парите издържа две деца и внуци.

„Имаме кредити,  живеем  под наем и всичко се изплаща - ток, вода и всичко се базира на тая заплата”, споделя миньорът.

Двама души с обвинения за замърсяването на река Юговска

Течът на цианиди е спрян. Трите нерегламентирани тръби от утайниците са запечатани и няма ново замърсяване, успокояват властите. Но предприятието остава затворено.

„Няма да пуснем предприятието, докато не направим възможното да нямат никакво основание за атака срещу нас”, обяви инж. Атанас Марински- изпълнителен директор на „Лъки инвест“-Лъки.

 

 

Работниците и жителите на Лъки изпращат протестна подписка до правителството, готови са да блокират и главния път Асеновград- Смолян.

„Ако и тогава не бъдем чути, сме готови на стачни действия пред Министерския съвет”, закани се кметът  Валентин Симеонов.