Причините са няколко

Все по-често срещаме новини за някои от най-големите звезди на поп и рок сцената, които отменят концерти или дори направо спират да пеят по средата на изпълнение. Защо има такава тенденция?

"Истината е, че е много трудно да си на турне. Оказва невероятен натиск върху тялото и психиката ти.", казва за вестник "Гардиън" Дейв Брукс, който отразява концертната индустрия за американското издание "Билборд", цитирано от БГНЕС.

Елтън Джон изгуби гласа си по време на концерт и избухна в сълзи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Напоследък 71-годишният Ози Озбърн отмени свои концерти поради здравословни причини. 72-годишният Елтън Джон се видя принуден да слезе от сцената по средата на концерт. 61-годишната Мадона не се появи на концерти с обяснението, че изпитва "непреодолими болки".

Тези проблеми не са резервирани само за по-възрастните изпълнители. 56-годишният фронтмен на Металика Джеймс Хетфилд отмени шоу на групата, за да "погрижи за психическото, физическо и духовно здраве", според собствените му думи.

Джейсън Момоа в клип към песен на Ози Озбърн (ВИДЕО)

Музикалният редактор на списание Варайъти Джем Асвад казва: "Хората си мислят, че е лесно да си рок звезда. Но опитайте да задържите вниманието на 18 хиляди души, докато се представяте добре в продължение на два часа и половина. И да правите това всяка нощ. Невероятно трудно е."

Това се съчетава с факта, че голяма част от най-известните музиканти и изпълнители вече с в напреднала възраст. Според Полстар, които дават най-точната информация за този бизнес, пет от десетте най-доходоносни турнета през 2019 г. са включвали музиканти над 50-годишна възраст.

Определена роля играе и публиката, която присъства на концертите. Хората, които посещават турнета на по-възрастни изпълнители, обикновено са по-платежоспособни.

Джони Деп и Алис Купър с концерт у нас

"Това са хората с най-високи средни доходи. А ако рокаджиите станат прекалено възрастни, за да правят шоу, платежоспособните клиенти ще напуснат пазара.", казва Брукс.

Друг основен фактор, който определя сегашната динамика в музикалния бизнес е интернет. Стрийминг услугите генерират в пъти по-малко пари, отколкото правеше традиционната продажба на компакт дискове. "За повечето изпълнители, основният източник на доходи са турнетата.", казва Брукс.

А когато говорим за най-големите звезди, те взимат огромен процент от приходите от концертите. Съотношения като 80 на 20 процента за изпълнителя и промоутъра не са необичайни, а в някои случаи има дори делба 95 на 5 процента.