Пътна полиция започна масирана акция

Километрични опашки от чакащи за регистрацията на газови уредби в страната. След като от Пътна полиция започнаха масирана акция, в която проверяваха дали шофьорите са регистрирали допълнително монтираните уреди, водачите се оказаха в капан - регистрацията отнема часове и стотици левове.

Опашки пред пунктовете за сертифициране на автомобилни газови уредби

„Законът за смяна на талоните е от 2014 г. Хората се тълпят на опашки за подмяна на талоните заради медийния шум и незнанието им. Когато се минават техническите прегледи, на водачите трябва да бъде обяснено как се процедира при наличие на газова система в колата. След извършването на първоначалната проверка на газовата уредба смяната на талона е задължителна, но в срок от 3 години. Нарушението в такъв случай е административно. Има и случаи, в които служителите на КАТ не знаят, какво трябва да изискат от водачите”, обясни инж.Тодор Христев, член на Асоциацията на българските автогаз сервизи.

Браншът иска повече контрол над газовите бутилки

„Категорични сме, че контрол трябва да има. Държим да подчертаем, че този преход трябваше да се случи плавно. КАТ трябваше да направят официално обявление и в рамките на три месеца, всички тези опашки нямаше да са факт. При проверки на пътя се създават предпоставки за корупция. Ние предлагаме да се въведе един гратисен период и всичките тези проблеми на собствениците на автомобили с газови системи да изчезнат плавно”, коментира собственикът на автосервиз Румен Дунев.