Според управляващите случващото се е политическа провокация, опозицията го определи като „безпрецедентен акт на отчаяние”

Спорове и упреци в пленарната зала заради ситуацията с барикадиралите се в бившия Партиен дом медицински сестри. Според ГЕРБ случващото се е целенасочена провокация. Даниела Дариткова упрекна Националната служба за охрана (НСО), че е допуснала ескалация на напрежението.

Опозицията смята, че протестът е справедлив, а това, че медицинската сестра Бойка Атастасова определиха като „безпрецедентен акт на отчаяние”.

Барикадиралите се мед. сестри излязоха на прозорец на сградата на НС (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Причините за това посочиха самите медицински сестри: „Правителството ни лъга една година. Исканията са основателни и справедливи. Те работят на по две смени, работят на по няколко места, за да могат да издържат семействата си, получават мизерни заплати от по 600 лева, работят в трудни условия и неприемливи за техния труд. И какво срещат? Безхаберно и високомерно отношение на управляващите към тях”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Към тези протестиращи се присъедини Мая Манолова и сега виждам остра конкуренция за това кой да оглави протеста на шест медицински сестри... Аз съм казала, че жената е в нестабилно психологическо състояние… Това беше очевидно – жена, която стои на ръба на прозореца и не може да води разумен диалог… С риск за здравето си иска да наложи някакви неясни искания и, разбира се, не може да бъде преценена като стабилна. Смятам, че е изключително безотговорно и некоректно системна партия като БСП да толерира незаконни действия. Смятам, че е неморално да се възползвате от психологическото състояние и на тази база да трупате политически дивиденти”, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Дарина Дариткова.

Заради ескалацията на напрежението в залата председателстващият заседанието обяви 15-минутна почивка, за да прецени кои депутати да накаже.

Шефът на НСО: Насилие над медицинските сестри не е имало

В кулоарите темата коментира и представители на други партии.

„Не мисля, че това е начинът за протест. Като висиш по прозорците, единственото, което създаваш, е напрежение, а не опит за решаване на проблемите”, коментира депутатът от ВМРО Александър Сиди.

„Категорично подкрепяне исканията на медицинските сестри и другите медицински специалисти. Това, което се случи, е отчаян опит на отчаяни хора да привлекат вниманието към своите проблеми”, заяви Нигяр Джафер от ДПС.

БЛС: Бяхме оцапани от една самоволна политическа акция

Съсловни организации също коментираха случващото се в сградата на Народното събрание. В писмо до премиера, здравния министър и здравната комисия Столичната колегия на Българския лекарски съюз призова правителството да не се поддава на "шантажа" на протестиращите и изразява готовност за контрапротест.  

"Съществува дълбок структурен проблем в българското здравеопазване, който изисква откровен и конструктивен диалог". Така президентът Румен Радев коментира случващото се с медицинските сестри. 

Запитан за действията на НСО, държавният глава заяви, че службата трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти. Радев подчерта, че протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността и не може да бъде решен от НСО, а от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент.

Борисов за сестрите и НСО: По-добре така, отколкото да са влезли със сила

По-късно през деня темата коментира и премиерът Борисов. „Имам два отговора в зависимост от ситуацията. Ако говорех като президента Румен Радев, щях да кажа, тъй като НСО е на негово подчинение, че виновен е началникът на НСО, но аз никога не говоря така. Никога не правя такива заключения, а точно обратното”, заяви Борисов. 

„Това е отговорът ми за тези, които ме атакуват. НСО правилно са действали – това са български сестри, български майки, съпруги. Какво толкова е станало, че са преспали там – да ги дърпат, бутат и извличат насила не е красиво и джентълменско. По-добре е така, отколкото да са влезли със сила”, добави премиерът, цитиран от БГНЕС. 

Според министър-председателя създалата се ситуация е с очевидно политически привкус. „Вижда се кой отива при тях”, отбеляза той.