Това заяви д-р Гергана Николова в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”

„Мерките, които се предприемат, на някого може да се сторят доста силни и тежки. Идеята е да не стигнем това, което застигна Италия. Когато мерките са закъснели, справянето с епидемията не може да се получи”, заяви в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” д-р Гергана Николова.

Няколко спешни случая са приети в болницата в Габрово

„Борбата с епидемията е преди тя да дойде в страната. Когато епидемията се разрази, когато имаш 7 000 болни, тогава не си се справил с нея. Тежките ситуации изискват по-тежки мерки. Хубавото е, че у нас има хора, които имат смелостта да ги вземат. Страната има желание да намали мащабите на заболяването. Идеята е да можем да защитим възрастните, тежко болните и тези с хронични заболявания”, обясни тя.

В Русе са готови да приемат пациенти с коронавирус (ВИДЕО)

„И при двата изолирани случая хората не са пътували. Което значи, че тези, които са пътували, са го донесли. Тези хора не са останали в карантината. Идеята е следната – да, не трябва да има паника. Едно респираторно заболяване, но с по-висок индекс на заразяване, поразява повече хора. Тези от тях, които са с хронични заболявания, ще го преболедуват по-тежко”, каза още д-р Николова.

COVID-19 В ПЛЕВЕН: При единия от болните вирусът е открит при рутинен тест

Тя обясни, че това е заболяване, което не протича тежко. Според нея, ако човек има добра имунна система, дори може да не разбере, че се е заразил с коронавирус и кара заболяването „на крак”. По този начин е напълно възможно човек да бъде преносител на вируса.       

Целия разговор с д-р Гергана Николова гледайте във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си