„България е задействала процедури за помощ от Европейската комисия заради коронавируса”, обясни той

„Моят съвет, към кризисния щаб и правителството, е много бързо да се предвиди специален паричен фонд и пакет от мерки за местните власти. Кметовете са тези, които са там, където е трудно и тежко. Важно е веднага да им се дадат пари, за да закупят облекла и дезинфекционни материали”. Това каза президентът Росен Плевнелиев ( 2012-2017) в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” по повод създалата се обстановка с коронавируса. Той допълни, че България е задействала процедури за помощ от Европейската комисия.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

„Имаме отворени канали към необходимите институции. Вероятно ще има ревизия на бюджета”, смята Плевнелиев.

„Гордея се с това, което беше постигнато в НС в един труден за държавата момент. Това беше силен знак, че в нашата демокрация има отговорни политически субекти, които знаят как да действат. След време ще погледнем назад и ще кажем: „Когато беше тежко, те се обединиха”. Хората се довериха на кризисния щаб. Не се замазаха фактите, не се криеха цифрите. В понеделник бях в САЩ, пътувах много и видях много. Следя много внимателно ситуацията по света. България се справя не зле на фона на ситуацията. В момента трябва да приложим превантивни действия.

България в извънредно положение за 1 месец

„Правителството ни беше в постоянен контакт с тези на ЕС. Трябва да сме дисциплинирани и да няма никаква паника”, заключи  Плевнелиев.

Новите заразени с коронавирус у нас са от областите София и Монтана (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК