Решението е взето след опасното разпространение на COVID-19

Висшата лига няма да се възобнови в началото на май, а ще се върне, само когато е безопасно и уместно да се направи. Това обявиха официално от Лигата след състояла се среща днес, предаде Gong.Bg.

"Датата на рестартиране на първенството ще се разглежда постоянно, тъй като влиянието на пандемията от COVID-19 се развива и ние работим заедно през този много труден момент. Висшата лига ще работи в тясно сътрудничество с целия професионален футбол в страната, както и с правителството, публичните агенции и други заинтересовани страни, за да се гарантира, че ще се постигне съвместно решение", това се казва в част от изявлението.

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА: Световният спорт спря

Засега мачовете от Националната купа остават и ще се изиграят. Към момента ФА Къп е на фаза ¼-финали. Завръщането на мачовете обаче ще бъде само с пълната подкрепа на правителството и, когато медиците го позволяват. Спортните и финансовите последици за клубовете от Висшата лига, както и за ФА, ЕФЛ и Националната лига бяха също са били разгледани на днешната среща.

Бе взето и решение, че ще бъдат направени дарения в размер на 20 милиона паунда на Националната здравна слуба в страната заради пандемията от COVID-19, като допълнителни 125 милиона паунда ще бъдат дадени на EFL и Националната лига. Също така беше потвърдено, че разговорите продължават с играчите за 30-процентно намаляване на заплатите.